Borászat

2014.03.10. 17:30

Térségi termékmustra

Balatonkenese - Harmadszor szervezte meg a térség kézműves borainak versenyét a Kelet-Balatoni Borlovagrend a hétvégén.

Varga Ibolya

Kezdetektől a környező településeket is hívják a versenyre és nem csak azokat, melyek régen ismert bortermő területekkel rendelkeztek, hanem a kertbarátokat is - tudtuk meg Győrfi Károly, alapító elnök-nagymestertől. A rend vállalja a térség borászati hagyományainak ápolását, a lovagok a ruhájukon a településük címerét is viselik. A versenyre száztizenhét bort neveztek be. Elvárás, hogy a hagyományos borkészítési eljárásokat használják, lehetőleg a szőlőművelés is környezettudatos legyen. A bírálatot három csoportban végezték. Az ítészek maguk is gyakorló szőlősgazdák. A bírálatot az érdeklődők figyelemmel kísérhették és a versenyt követő közös ebéden megkóstolhatták a benevezett borokat és eldönthették, hogy egyet értenek a döntésekkel, vagy inkább másokat láttak volna szívesen az élvonalban. Köztudott, hogy mindenkinek a saját bora a legjobb, de itt még nem volt példa arra, hogy ne értettek volna alapjaiban egyet a zsűrivel. Ezúttal harmincegy arany, ötvenkét ezüst, huszonöt bronz minősítést és kilenc dicsérő oklevelet adtak ki. Az aranyérmeseken belül kapott helyet Keresztes János 2013-as zenitje, mely kiérdelemelte a Város bora 2014 címet. Ez azt is jelenti, hogy a városi ünnepségeken ezt is kóstolhatják majd a vendégek.

A vörösborok közük nagy aranyat érdemelt Németh Sándorné 2013-as kékfrankosa, a fehérborok közül pedig Polgárdi Károly 2013-as olaszrizlingje. Az aranyérmesek mind tavalyi évjáratúak voltak, ezúttal a régebbi évjáratok nem nyerték meg a zsűritagok tetszését. A balatonaligai Mihalovics Miklós hat aranyérmet gyűjtött be. Kettőt cabernet sauvignon ért el, melyekből az egyik fahordós érlelésű, kékfrankosból is kettő hozott aranyat, az egyik rozé volt, ide sorolták a zweigelt rozét és az olaszrizlingjét is. A lepsényi Madarász Szilárd olaszrizling és merlot rozé bora hozott aranyat. A balatonaligai Bárdos pince kékfrankosa, a sólyi Szekér Gyula királyleánykája, a balatonkenesei Németh Sándor kékfrankos és othelló házasítása is az élen végzett. Négy aranyat is begyűjtött az Aligai Horváth Pincészet: merlot és kékfrankos házasítás, kései szüretelésű zenit, rizlingszilváni és muskotály borral. A sólyi Árkovics József szürkebarátja, a kenesei Győrfi Károly cserszegi fűszerese, a sólyi Bacsa Róbert olaszrizlingje, a sólyi Kondics István kékfrankos rozéja, a lepsényi Csóka Dezső olaszrizlingje, az akarattyai Szekeres Lajos olaszrizlingje, a lepsényi Madarász Szilárd cabernet rozéja, a lepsényi Debreceni László merlot-ja, a várpalotai Bakó József cabernet zweigelt házasítása, az enyingi Moharos József és Márk Tibor egy-egy olaszrizligje, a sághegyi Nagy Károly zöldveltelinije, a kenesei Kürthy Lajos zwigeltje és az enyingi Horváth Csaba vegyes fehére is arany minősítésű lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!