Borászat

2015.03.23. 20:23

Igazi kincset termelnek a borászok

Tapolca - Több mint harminc rozét kóstoltak végig szakértő borászok és vendégeik a hagyományos bormustrán.

Tóth B. Zsuzsa

A 12. alkalommal összehívott Sándor napi bormustrára százötvenen érkeztek a Tamási Áron Művelődési Központba, ahol az est főrendezője és házigazdája, Mezőssy Zoltán a vendéglátásról gondoskodott. Előtte azonban az ízlelőbimbókat a Balatoni Borrégió 36 rozéja kényeztette. A Somló kivételével a régió valamennyi borvidékéről érkezett kóstoló az utóbbi évjáratból. Dobó Zoltán polgármester megnyitó beszédében a borászatot a kincskereséshez hasonlította.

- Jó dűlőt és fajtát kell találni a telepítéshez, aztán hozzáértő szakemberre és felszerelésre is szükség van. Lesz szőlő és bor, de azt még mindig el lehet rontani. A borászok olyan különlegességet alkotnak, amely száz év múlva értékesebb, mint most – mondta a polgármester. Májer János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója az elmúlt év nehézségeiről szólt. Mint mondta, a lisztharmat és a peronoszpóra után a rengeteg eső hozta stresszes állapotba a szőlőt.

A 12. Sándor napi bormustrán 36 féle rozét kóstoltak a vendégek. A képen Májer János, Kállay Miklós, Kulka Gábor és Mezőssy Zoltán kóstol
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Az időjárás keleten száraz volt, nálunk csapadékos, az érési folyamatok lelassultak. A cukorfok kevéssé növekedett, a rothadás miatt menteni kellett a termést. Ilyenkor szőlész szaktudás, fokozott növényvédelem, zöldmunka kell. Hogy vannak jó boraink, az a borászok szaktudásának köszönhető – mondta Májer János. Hozzátette, hogy fehérboros régiónkban 22 százalék a vörös borszőlő aránya. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője leszögezte, hogy a rozé nem borvidék függő, ezért vált hazánk rozé borvidék hatalommá.

- Ahol nem elsőrendű a kékszőlő termesztés, ott is lehet jó technológiával és odafigyeléssel kitűnő rozékat készíteni. Nincs olyan ország még, ahol ennyi féle és ilyen kiváló rozé lenne a borpiacon – mondta a professzor. Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára a mustrán ismertette a borokat, és bemutatta a gazdákat, akik derekasan állták a 36 minta próbáját.

Kép:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!