Borászat

2016.01.24. 15:00

Áldás és verseny - A kistermelők is tudnak kiváló termékeket gyártani

Somlószőlős – A borversenyre nem is akartam nevezni, de a családom bevitte a boromat – mondta a nyolcvanhárom éves Balogh Béla, akinek az olaszrizlingje arany minősítést kapott. Szerinte most más íze van a bornak, mint húsz évvel ezelőtt, ezért meglepte a verseny eredménye.

Penk Tímea

A somlói kis pincékben termelt borokat mutatták be a Vince-napi mulatságon. Az elnök, Balogh Zsuzsa elmondta, hogy mindössze egy hónappal ezelőtt alakult az egyesület.

– Nagyon finom borok rejtőznek a kisbirtokok pincéiben, jó gazdákkal és jó történetekkel, érdemes bemutatni őket. Sokan azt sem tudják, hogyan juthatnak el a Somlóra, a legkisebb történelmi borvidékre – számolt be a somlószőlősi származású Balogh Zsuzsa, aki Szentendrén él. Elmondta, hogy a hegyközség nyilvántartásában körülbelül ezer pince szerepel, de a számuk akár a háromezret is elérheti.

A Nyúli Borbarát Dalkör is részt vett a Somlói Dűlők Egyesületének Vince-napi borversenyén és szőlőszentelő programján: Pintér József, Bálint Imre, Németh Gyula, Németh Gyuláné, Lengyel István
Fotó: Tihanyi György

– Főleg kétszáz és hatszáz négyszögöl közötti területtel rendelkező gazdák hozták el a boraikat a versenyre, amelyek között vannak csodálatosak. A kistermelők is tudnak kiváló termékeket gyártani, nemcsak a hipermarketekben megjelenő nagygazdák – hívta fel a figyelmet a pápai születésű Vikker Attila építészmérnök, aki Dunakesziről jár a Somlóra tizenhat éve.

A helyi kispincék bemutatkozásán a térség országgyűlési képviselője, Kovács Zoltán államtitkár lapunknak elmondta, hogy a Somló a többi történelmi borvidékhez képest komoly hátránnyal indult, ezért elengedhetetlen a marketing erőteljes fejlesztése.

– A nagytermelők komoly minőségi borokat állítanak elő és forgalmaznak, de sok a tisztességes kistermelő is. Ők nem mindig jutnak hozzá a megfelelő marketingeszközökhöz, de az ilyen rendezvényeken bemutatkozási lehetőséget kapnak. Minden borverseny tanulságos, hiszen a bortermelők a munkájukról visszajelzést és iránymutatást kapnak – fogalmazott Kovács Zoltán, aki leginkább az olaszrizlinget kedveli.

Somlószőlős polgármestere, Kiss János szintén az összefogást és a jó minőséget hangsúlyozta.

– A hobbiborászok kényesek arra, amit csinálnak. Fontos, hogy a családi pincészetek megismerjék egymás borait, amelyek sokfélék lehetnek, de a legfontosabb az, hogy első osztályú terméket készítsenek. Annak különösen örülök, hogy a nagy pincészetek is kezdik felkarolni a kicsiket – mondta a polgármester.

A rendezvényen Kovács Viktor evangélikus lelkész áldotta meg a helyi gazdák munkáját, fáradozásait, kért jó időjárást és termést, hogy végül a termelők is hálát adhassanak Istennek.

A borversenyen Laposa József és Polyák István borász, valamint Tóth Péter hegybíró zsűrizte a borokat. A gazdák is értékeltek Marton László képviseletében, de a közönség is minősíthetett. A huszonkétféle bortermelő között számos díjat osztottak ki. Arany minősítést kapott Kiss János, Topár Zsolt, László Bálint, Bogdán Jenő, Zsoldos László, Balogh Zsuzsa és Balogh Béla. Puchinger Zoltán fakupákat készített a díjazottaknak.

A rendezvényen Zsoldos László előadásával mulattatta a vendégeket.

– A somlói lányok sem maradhatnak ki a Vince-napi vigasságból, hiszen a magyar nők régen úgy tudtak főzni, mint az anyjuk, most meg úgy tudnak inni, mint az apjuk – viccelődött Zsoldos László. A disznótoros vacsora után Waszlavik Gazember László és Szabó Enikő népdalokat tanított a vendégeknek. A rendezvényen részt vett a Nyúli Borbarát Dalkör is, amelynek tagjai elismeréssel beszéltek a somlói borról, bár keményebb, testesebb a pannonhalmihoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!