Borászat

2012.10.02. 12:17

Példa nélküli borászati összefogás

Badacsony - A helyi borászok új nemzedéke elsősorban a történelmi hagyományokra kívánja építeni a jövőjüket, miközben természetesnek veszik, hogy a világ minden meghatározó borászati technológiáját és trendjét megismerjék.

Szijártó János

Mindezt Kardos Gábor közölte munkatársunkkal, miután Badacsony négy meghatározó pincészete a borvidék megújulásának jelképeként közös szüretet tartott szombaton. A Szeremley Birtok értékesítési igazgatója azt is elmondta, hogy a jövőben tervezett együttes megjelenéseken túl egy közös kéknyelűvel pecsételik meg együttműködési szándékukat. Hozzátette, hogy Magyarországon eddig egyetlen borvidéken sem volt példa arra, hogy a baráti gesztusként prezentált közös borokon túl valóban piacképes közös termékkel lépjenek fel borászatok. A Badacsonyi Kör (Szeremley, Laposa, Válibor és Istvándy borászat) fő célja, hogy Badacsony végre megtalálja igazi helyét a hazai borvidékek között és a világban is.

- A hazai gasztro- és borkultúra újragondolását célzó borműhely elindítását kezdeményezzük. Szeretnénk elérni, hogy a Badacsonyba látogató vendégeknek, szakértőknek olyan bortúrakört kínáljunk, amelyben a borvidék meghatározó pincészeteit ismerhetik meg. A tervek között - több más mellett - a kéknyelű gasztronómiába történő bevezetése, széles körben való megismertetése is kiemelt helyen szerepel. Mivel a kéknyelűt tartják a borvidék zászlóshajójának, javasolják, hogy ez a hungarikumrecept "badacsonyi módra" megnevezéssel váljon ismertté.

A Badacsonyi Kör fő stratégiai törekvései közé tartozik a híres badacsonyi szüret méltó megünneplése is. A szerintük kiüresedett folklór, öncélú turistacsalogató fesztivál helyett ugyanis a régi hagyományokat ápoló, de új ötletekkel kiegészített igazi közösségformáló szüretekre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!