Borosta

2010.10.22. 04:29

Apák szülői szerepekben

Apának lenni az egyik legfontosabb feladat a férfiak életében, legalábbis ezt támasztotta alá egy amerikai felmérés.

Napló

A Rasmussen Reports friss felmérése szerint az amerikai felnőttek 71 százaléka véli úgy, hogy egy mai férfi életében a legfontosabb szerep az apaszerep kell hogy legyen. A megkérdezetteknek csak 12 százaléka nem értett egyet a fenti állítással, míg 17 százalék bizonytalan volt a kérdést illetően. Érdekes, de a nőkre vonatkozóan csupán 64 százalék véli úgy, hogy egy nő életében az anyaság a legfontosabb. Azt is megkérdezték a résztvevőktől, mennyire tartják fontosnak, hogy a gyermek kétszülős háztartásban nőjön fel. Kiderült: az amerikaiak közel 80 százaléka látja úgy, hogy egy gyermek életében rendkívül fontos az apa és az anya együttes megléte, míg 72 százalék gondolja azt, hogy a kétszülős háztartásban felnövő gyerekek előnnyel indulnak a csonka családban élő társaikkal szemben. Az apák szerepére egyébként több felmérés is kitért az utóbbi időben. Nemrég a szintén amerikai Penn State Egyetem egyik női kutatója vizsgálta az apák nevelésben játszott szerepét. A kutató többféle apa-gyermek viszonyra is kitért, a nevelő- vagy mostohaapákat, a gyerekkel együtt lakó és a külön élő apákat is elemezte.

A felmérés ugyan semmiféle új eredményt nem állapított meg, csupán igazolta azt a tényt, mely szerint az anyától különváltan élő apa szerepe is lehet ugyanolyan jelentős, mintha a szülők együtt élnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!