Borosta

2010.10.07. 05:00

Nézzük meg, mit nézünk majd!

Monitorokból bőséges a választék a piacon, amenynyiben valaki a számítógépének képét látni is akarja, válogathat az ajánlatok közül.

Szalabán Attila

Pedig igazából csak egyféle képernyőt kínálnak a boltok: a régi hatalmas, a fél íróasztalt elfoglaló CRT-monitorok már kimentek a divatból, csak használt változatuk hozzáférhető, a hagyományos LCD-k pedig nem voltak precízen vezérelhetők – nem csoda, hogy egyeduralkodók maradtak a TFT-monitorok.

– A TFT voltaképp az LCD egy variánsa, a kettő közötti különbség pongyolán fogalmazva annyi, hogy az utóbbi esetében a mátrixot alkotó sorok és oszlopok gyakorlatilag egyetlen áramkör részei voltak, míg az előbbinél minden kapcsol feszültséget. A képelőállítás módja egyebekben azonos – magyarázta Salamon Zoltán, a Kanizsa Realtech Kft. ügyvezetője.


Megnyugtató hallani a szakembertől: az LCD-monitoroknak nincs háttérsugárzása, az emberi szervezetre pusztán a fény, a kép vibrálása miatt hat. Persze ez is káros, szóval jól tesszük, ha nem ülünk egész nap a számítógép előtt.

Képernyő vásárlásakor is tartsuk be az aranyszabályt: csak olyan helyen vegyük meg, ahol ki is próbálhatjuk azt. A készülékhez csatolt tájékoztató adatok ugyan megkönnyítik a választást – a kontraszt, a fényerő legyen minél nagyobb, a válaszidő pedig minél kisebb –, ám arra is figyeljünk, hogy a képét át tudjuk tekinteni. Éppen ezért a szakemberek szerint nem érdemes 22 colosnál nagyobb monitort venni, hiszen egyszerűen nem fogjuk látni a kép szélső részleteit.

S ami az árakat illeti: 19–22 colos képernyőket 28–80 ezer forint között találhatunk a boltokban. Abban is biztosak lehetünk, hogy egy darabig ott maradnak, hiszen a technika fejlődése ugyan a lézer, a hordozható kijelzők felé mutat, ám azok tömeges gyártására még jócskán várni kell.  


Digitális oldalunkon további hasznos híreket és érdekességeket talál. Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!