Borosta

2011.08.25. 15:05

A 130 kilós lepkevadász, Kiss Szilárd kiállítása

Jé, tényleg vannak lepkéi! - lepődtek meg a lányok, amikor látogatással reagáltak a kedves invitáló szóra; Kiss Szilárd (36) fiatal suhanc korában bizony tett néhány ilyen ajánlatot az ifjú hölgyeknek, hogy Gyere, megmutatom a lepkegyűjteményemet!

Merklin Tímea

Kiss Szilárd nagy gyűjtő, de manapság már nem él vissza a fantasztikus gyűjteményből adódó csajozós lehetőségel. Családos ember lett, kisfia, Hunor hat éves. Most a köznek mutatja meg a lepke- és rovargyűjteményét - a Savaria Karnevállal párhuzamosan vasárnapig -,  Szombathelyen a Ferences templom színháztermében látható a Bíró Ferenccel közös kiállítása. (Az Utca Galéria melletti ajtón kell bemenni.)
 
- Körülbelül harmincezer lepkém van, és körülbelül kétezer rovar, köztük nagy szőrös keresztespókok, skorpiók, cincérek, óriás bogarak, kabócák. Mindennek egyharmad része látható ezen a kiállításon  - tudjuk meg.  - A gyönyörű, égszínkék Azúr lepkék ma dobozban tartható fali díszek, de valaha a nők a dekoltázsukban viselték a szárnydarabokat két csiszolt üveglap között. Miután felfedezték Amerikát, az 1600-as években, nagy divatja volt, mint ékszernek. A nagy barna Atlasz lepkék a világ legnagyobb lepkéi. A denevér lepkéknek nagy folt van a szárnyukon. Ha éjszaka repülnek, ezzel ijesztik el a denevéreket és a repülő kutyákat, akik a szemekre hajazó nagy foltok miatt azt hiszik, hogy baglyot látnak szállni. A nők kedvenc doboza az, amiben az óriás bogarak és a nagy szőrös pókok vannak - irtózva menekülnek még a közelükből is...
 
Kiss Szilárd jelenleg a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában dolgozik a Változó Világ Alapítványon keresztül foglalkoztatják. 27 éves koráig atléta volt, súlylökő. 2000-ben még ott volt Sydney-ben az olimpián, a 2002-es Európa-bajnokság volt az utolsó szereplése a sportban. Miért szállt ki?
 
- Feldaraboltak a dokik. Azt hitték, rákos vagyok, kinyitották a hasamat, de nem volt daganat. Viszont a seb elfertőződött, így még egyszer megműtöttek. Köldöksérvem lett, szétnyílt a hasizmom, emiatt megint megműtöttek. De még mindig van egy lyuk, amit meg majd operálni kell. A térdemet ötször műtötték... A sportból annyi maradt, hogy edzősködöm a Dobó SE-nél, heti kétszer tanítok a gyerekeknek súlylökést. Amikor abbahagytam az atlétizálást, lett egy csomó szabadidőm, ezért újra elkezdtem lepkékre vadászni.

- Hét éves koromtól 20 éves koromig is gyűjtöttem, csak elcsábított a sport. Még az olimpián Sydney-ben a stadionban is lepkéket fogdostam  - rövid időn belül 70-80 lepkét, mert a reflektorfényre rengetegen jöttek. Ott egy pályamunkás azt kérdezte: miért fogom meg a lepkéket, talán  meg akarom enni őket?

SOHA NEM TUDOTT ÁTLAGOS LENNI
 
Kiss Szilárd 130 kilogramm, 198 centiméter magas. Karizmatikus személyiség, mint mondja, a munkahelyén egy asztrológussal ül egy szobában, akinek jellemzéseit magára illőnek érzi. Csillagjegye: Nyilas (Skorpió aszcendenssel), ez azt jelenti, hogy vonzó mások számára, lelkesíti a környezetét, nagy hatással tud lenni az emberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!