Borosta

2010.10.28. 04:07

Alázattal a bor iránt

Balatonfüred - Egyre több hölgy borászkodik, és ez határozottan jót tesz a szakmának állítja Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik legkiemelkedőbb borász szakembere.

Gaál Julianna

- A gyegébbik nem által készített borok ugyanis kedvesebbek, bájosabbak. Persze nem csak attól más egy-egy bor, hogy nő vagy férfi készítette, hanem a borász személyiségétől is függ, ugyanazon a borvidéken ugyanabból a szőlőfajtából három szakember három egészen más bort készít - folytatja.  Ennek ellenére a magyar bor számára a kitörési pont mégsem az, hogy a borász az egyéniségét vigye bele minél jobban az általa készített nedűbe, hanem az, hogy a termőhely karakterét minél inkább megtartsa.

A magyar borban érződik a föld ásványossága, ettől lesznek a boraink különlegesek. Így egy borász is akkor lesz igazán sikeres, ha megtanul együtt élni természetes környezetével és figyeli annak minden rezdülését. Azt tapasztaltam, hogy külföldön azok a borászatok igazán sikeresek, ahol évtizedeken, évszázadokon keresztül ugyanazzal a hozzáállással, ugyanazzal az alázattal viszonyulnak a munkához.


Sajnos nálunk nagyon fiatalok a maximalista szemléletű birtokok,ráadásul jellemző a magyar emberre egyfajta kivagyiság, valljuk, hogy a magyar bor világhírű, de igazából csak Magyarországon az. Mi, a Figula pincészetben 15-20 éve ugyanazt gondoljuk a szőlészetről-borászatról bármilyen gazdasági nehézségbe ütközünk is, és ennek meg is van az eredménye: évente körülbelül 15ezer látogatónk van. A borra fel lehet fűzni a minőségi turizmust, mint ahogy ezt Villányban is teszik, a lényeg az, hogy jól kell csinálni. Nem csak azt gondolni, hogy jól csináljuk. Borvidékeink a világ legjobb termőhelyei közé tartoznak,azon kell dolgoznunk,hogy boraink pozícionálása is tükrözze ezt. Dűlőszelektált borainkkal egyre több nemzetközi sikert érünk el,ez nagyon biztató előjel.
 
Figula Mihály nem titkolja, szeretné, ha most négyéves kisfia is a borász szakmát választaná, mert vallja, egy családi vállalkozás csak úgy lehet hosszú távon sikeres, ha a felnövekvő generációk folytatják az elődjeik által elkezdett munkát. Azt mondja, édesapja is csak azért volt képes rengeteg energiát és lelkesedést beleadni a munkába, mert tudta, hogy van, aki tovább viszi a vállalkozást. Mihály mindent megtesz annak érdekében, hogy kisfia számára a borászat természetes közeg legyen.  Ma is megkérdezte azt, hogy mikor jön a szőlő, és szigorúan figyelemmel kíséri, hogy fehér vagy kék szőlő dolgozunk fel.  meséli. 

Ezen kívül naponta kóstoltatok vele mustot és bort. Egyszerűen kíváncsi vagyok a véleményére. Érdekes módon nem az édes ízeket, hanem a száraz borokat szereti jobban. Talán azért is, mert a gyerekeknek talán kifinomultabb az érzékelésük.
Nem csoda, hogy Mihály kisfia gyakran fordul meg a borászatban, hiszen a munka egy 24 órás szolgálat.  Vannak kampányidőszakok, ilyen például a szüret, de hatalmas a napi adminisztrációs munka is. Ezen kívül borkóstolókat, bemutatókat tartunk, nincs megállás.

Na de a jól elvégzett munkára koccintani illik. Figula Mihály az olaszrizlinget ajánlja, mely a legjobban magán viseli a termőhely karakterét, és még egy gyenge évjáratban is megbízhatóan jó minőségű, valamint a furmintot, mely hazánkban a második legelterjedtebb fajta. Egészségünkre!



A Figula pincészet igyekszik az export piacát is bővíteni, borszaküzletekkel, éttermekkel dolgoznak. Többek között holland, francia, lengyel és japán partnereik vannak, most pedig éppen Szentpétervár felé szeretnének nyitni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!