Borosta

2011.04.06. 05:20

Boka, Bogi, Csillagfény

Székesfehérvár - Szakmai- és magánéletében is nagy, talán a legnagyobb változásokat hozta meg Bokányi Zsoltnak a 2010-es év. A Sárga Taxi legutóbbi lemezén leginkább szerzőként dolgozott, de történt egyéb is...

Kocsis Noémi

A laza, jópofa srác fíling még ott leng körülötte, ahogy lehuppan velem szemben a kávézóban, de a tekintete egyből elfátyolosodik, amikor nekiszegezem a kérdést: ki volt az a gyönyörű, elképesztően finom vonású nő, akivel közös fotót küldött?
- Boglárka, a kislányom, aki tavaly december 3-án született, éppen aznap, amikor elkezdtük az új, a hatodik lemezünk, a Csillagfény táncklub promócióját. Komár László, régi barátunk mondta fel a beharangozó szpotot, de nem tudtam koordinálni az eseményeket, mennem kellett a szülőszobába, ott izgultam kétfelé.
Zsolt húsz éve áll színpadon a Taxival, klubviszonyok között is sokat játszanak. Megy a szekér, telnek a nyári időpontok a zenekar naptárában, ettől függetlenül a meló nem lett könnyebb, szó sem lehet karba font kézzel történő elégedett hátradőlésről.


- Ma sokkal több a sztárocska, a tehetségkutatók öntik őket - mondja Bokányi, de a hangjában nincs panasz, inkább tárgyilagosan teszi hozzá: - Mindegy, mi az irány- és színvonalat is konzekvensen tartani akarjuk. Nem akarok sztár lenni. Viszont örülök annak, hogy a Sárga Taxi a megbízható partner a szakmában - tudod, mit várhatsz tőle és azt meg is kapod.
A Sárga Taxi két éve nem vállal nagyszínpados bulikat a Csillagfény Tánckar nélkül. A csinos és mindig mosolygós lányok és partnereik mára szinte elválaszthatatlanok lettek a Taxi-vonaltól, a zenekar hátterében és mellette bulizó, fergetegesen pörgő, rokizó tánckar egyszerűen része a produkciónak. Ennek ellenére eleinte nem volt tervben, hogy a legújabb lemezt is a látványfelelősökről nevezzék el.
- Olyan jól tudtunk együttműködni, hogy végül mégis róluk kapta a nevét az album - nevet Zsolt, s ha nem mondaná ki a tényeket, akkor is látszana rajta, értékrendjében más, betonbiztos helyre kerültek a határvonalak.
- Néhány éve megtaláltam a páromat, akivel boldog vagyok. És Bogi érkeztével most eljött az életemben az a tipikus na most egy kicsit ülj le érzés is, ami a lányos apák sajátos hozzáállása. Bogi rengeteg mindent átrendezett bennem. Legszívesebben már most vinném magammal a fellépésekre, de még nagyon pici. Viszont azt érzem, hogy már nem keresem a régen jellemző alkalmakat, hogy szabad szombatonként hogyan tűnhetnék el otthonról...
A lemezt hallgatva egyre-másra feltűnnek ezek a hangulati elemek: Zsolt ezúttal jócskán a háttérbe vonult, sokkal visszafogottabban énekel, a hangszerelésre több hangsúlyt tettek a zenei alapot jegyző Csorba Péterrel. Tudatosan - jelenti ki.
- Nem akarok szerénytelennek tűnni, de akármennyire is zseni valaki, előbb-utóbb, a sokadik lemez után elkezdi ismételni magát és ez nem jó. Ráadásul én még zseni sem vagyok. Petivel remekül tudtunk együtt dolgozni, friss szemmel nézte a dolgokat, ennek köszönhető az újszerű hangszerelés is, változatosabb az összeállítás. Vele 2003 óta nem csak zenésztársak, de nagyon jó barátok is vagyunk, s szerintem ez is érezhető az anyagon. Az volt a célunk, hadd szóljon mindenkihez.

Bokányi Zsolt 1974-ben született. Szerinte rock and roll szólt a szülőszobában is.  Már kamaszként komoly bevételhez juttatta az Elvis-lemezeket áruló antikváriusokat, valamint a hajlakk- és hajzselé kereskedőket. Elvis után legnagyobb hatással Komár László volt rá zeneileg. Első zenekara nyolcadikban a Coctail. Utána jött a Rövidzárlat, a Boka és a fiúk, a Féktelen Centrifuga, majd az 1997-ben megalakult Sárga Taxi, újabban pedig a blues útján járó Utazókban is énekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!