Borosta

2010.12.18. 17:13

Borok az ünnepi asztalra

Cseke Gábor a 2010-es esztendő magyar sommelier bajnoka. A jelenleg Angliában dolgozó zalai szakembert arra kértük, segítsen italt választani a karácsonyi asztalra.

Gyuricza Ferenc

- Nincs hálásabb feladat egy sommelier számára, mint karácsonyi ételekhez borokat párosítani, hiszen az év ezen időszakában igazán van miből válogatni - mondta. - Az újborok már kiforrtak, az előző évből származó vörösborok pedig késő ősszel kerülnek forgalomba.

Cseke Gábor a halászlé fű szeres-paprikás ízvilágához szekszárdi vagy egri kadarkát javasol, de ügyelni kell arra, hogy a kiválasztott bor ne legyen túlzottan csersavas, mert ez esetben kesernyésnek érezhetjük. Aki mégsem tud elszakadni a nyári ízektől, annak egy villányi vagy alföldi siller lehet jó kompromisszum.

A klasszikus halételekhez fehér és száraz fajta jöhet szóba, a Balaton környékéről, Pannonhalmáról, Neszmélyről vagy Etyekről származó rajnai rizling, esetleg kéknyelű vagy sauvignon blanc.

Töltött káposztához viszont magas savtartalmú, testes, száraz fehéret javasol, furmintot, juhfarkot a Somlóról, olasz rizlinget Badacsonyból.

- Pulykából készült ételekhez válasszunk semlegesebb ízű, krémes textúrájú bort ű folytatja a pohárnok. - Egy pinot blanc, hárslevelû vagy chardonnay tökéletesen megteszi, a Balaton déli partján remek italok készülnek ezekből a szőlőfajtákból. A kacsa a pinot szőlőfajtacsalád borainak társaságában érzi jól magát, a kacsamell édeskés ízéhez egy törékeny szerkezetû, gyümölcsös vörös, a kacsacombhoz pedig egy testes, ízgazdag fehér illik leginkább. A szürkebarátot a liba is szereti, míg a sertésből készült ételekhez, például sertésszûzhöz az esetek döntő többségében a testes, magas alkoholtartalmú, ízgazdag, ásványos fehérbor, a tokaji furmint, a hárslevelû, a móri ezerjó, vagy egy Mátraaljáról, a Balaton környékéről, vagy éppen Dél-Zalából származó olasz rizling passzol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!