Borosta

2010.11.18. 12:35

Édes bor, libamájjal vagy sajttal

A száraz borok sorát enyhítsük most édes borral. Bozóky István móri borász ajánlja mindenki figyelmébe a móri töppedt szőlőből készült minőségi terméket.

Silye Sándor

Azokban az évjáratokban  mint a 2007-es, amikor az ezerjó szőlő bogyói betöppendek, de a nemespenész nem uralkodik el a bogyókon, különleges minőségi desszertbort készítenek. Az édes bor esetében a szőlőfajta adta savasság az előtérben marad, de ez évjáratonként más. A bor aranyszínnel és tiszta aszaltgyümölcs-illattal halmozza el fogyasztóját. Bozóky István javaslata ínyencként az alábbi:
- Önálló desszertként is kiváló ez a bor. Ételként a libamáj dukál hozzá, bár megfelel a kacsamáj is. Az elkészítés módja ez esetben a sült különböző változatai legyenek, mert a pörköltforma a paprika miatt nem szerencsés. Ha valaki nem akar semmit sem enni, de a bor mellé szeretne valamit nassolni, azok bátran nyúljanak az illatos sajtokhoz. Konkrétan a márványsajtot említem, de valamennyi penészes kéksajtfajta kiváló - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!