Borszörcsök

2017.05.25. 13:39

Százlábú ország

Borszörcsök - A falvak társadalmának állapotáról bár rendkívül sok keserűség hangzott el a konferencián, mindenki abban a hitben megerősödve távozott, hogy az önfeladó pusztulás és a helyben topogás helyett neki kell látni egy új világ, az új faluközösség megteremtésének – mondta Varga Csaba szociológus.

Penk Tímea

Százlábú Magyarország, avagy a lokális Aranykor terve címmel rendezett konferenciát a Stratégiakutató Intézet, a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely és a Kristályvölgy Faluközösség. A rendezvényen a devecseri és a pápai járás településeinek a képviselői vettek részt. Garaczi Imre filozófus, Egres Katinka színművész, Deák Bárdos András közösséggazdaság-fejlesztő, Bagyura Ferenc faluközösség-építő és Varga Csaba jövővíziói, jövőjavaslatai válaszoltak a résztvevők által felvetett számos problémára.

Varga Csaba elmondta, hogy a Naprendszer a galaxisunkban 26 ezer év alatt teszi meg a pályáját, s ennek a világévnek az első negyede az aranykor, amely a földbolygón most indult.

- A vas- és a rozsdakor után most kell megszületnie az aranykornak, a változás pedig a mi kezünkben van – hangsúlyozta a programvezető. Elmondta, a polgármesterek arról számoltak be, hogy a települési társadalmak szétestek, nincsenek közösségek, hiányzik az önkéntesség. A többség beletörődik az elviselhetetlennek és megváltoztathatatlannak vélt helyzetébe, mások egyre élesebben látják a problémát, mégis helyben topognak, mert nem látják a kivezető utat.

Fotó: archív

- A Kristályvölgy-falvak vezetői közül egyre többen tudatosan vállalják a felelősséget azért, hogy elinduljon a pozitív változás, és így a következő években komoly áttörésekre lehet számítani. A polgármesterek egyedül azonban kevesek a helyi társadalmak újjászületéséhez, ezért az önkormányzatok mellett meg kell szervezniük egy-egy falumagot, például húsz-harminc elkötelezett önkéntesből – mondta Varga Csaba, aki szerint a családvédelemre és -fejlesztésre főként kormányzati szinten kell újabb megoldásokat találni több szakemberrel, védőnőkkel, családsegítőkkel, bővülő finanszírozással és új intézmények, például a közösségi család Házak létrehozásával.

- Ha százlábúként tekintünk az országra, akkor látnunk kell: csak úgy lehet haladni, ha az állat minden lába mozog, vagyis minden járást, kistérséget gyorsabb fejlődésre kell ösztönözni, mert a jövő alapvetően függ a társadalomfejlesztéstől – fogalmazott a szociológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!