Bulivan

2011.01.17. 09:45

Az Oscar előszobája: Golden Globe-díjat kapott a Facebook-film

A közösségi háló nyerte el a helyi idő szerint vasárnap este, Beverly Hillsben kiosztott Golden Globe-díjat a drámai játékfilmek kategóriában, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szavazata alapján. A film egyben elnyerte e legjobb rendezésért, forgatókönyvért és filmzenéért járó elismerést is.

MTI

A legjobb drámai filmszínésznőnek járó díjat az anyai örömök elé néző Natalie Portman kapta a Fekete Hattyúban nyújtott alakításáért. A legjobb színész ugyanebben a kategóriában Colin Firth lett, A király beszédének főszerepéért.

 


   
A Facebook közösségi oldalt megalapító Mark Zuckerberg élete által ihletett film rendezője, David  Fincher, forgatókönyvírója, Aaron Sorkin, valamint zenéjének két komponistája Trent Reznor és Atticus Ross is a legmagasabb elismerésben részesült a gálán. 

 

   
Musical-vígjáték kategóriában Annette Bening  a The Kids Are All Right főszerepéért kapta meg a legjobb színésznőnek díjat, amelyben egy leszbikus pár egyik tagját személyesítette meg, Julianne Moore oldalán. De az újságírói grémium ítélete szerint maga a film is kiérdemelte a maga műfajában Golden Globe-ot. A musical-vígjáték alkotások legjobb férfi főszereplője Paul Giamatti lett, a Barney's version című filmmel, maga mögé utasítva a két szerepe miatt is jelölt Johnny Deppet.
   

 

A The Fighter című film duplázott: a két legjobb mellékszereplőnek járó díjat Christian Bale, illetve Melissa Leo vihette le.
   
A kétszeres Oscar-díjas és az amerikai filmakadémia díjára még négy alkalommal javasolt Robert de Nirót, aki több mint 70 filmalkotásban szerepelt, életművéért Cecil B. DeMille-díjjal jutalmazták.
   

A legjobb tévéfilm-főszereplőnek Al Pacinót választotta a külföldi újságírók grémiuma, aki a Dr. Halál sorozatban (You Don't Know Jack) a híres eutanáziaorvost, Dr. Jack Kevorkiant játszotta el.
   
A televíziós drámák női főszereplői közül Katey Sagal kapta az elismerést, aki Sons of Anarchy című, a férje, Kurt Sutter rendezte alkotásban egy motoros banda főnöknőjének megszemélyesítéséért. Ugyanebben a kategóriában a férfiak közül Steve Buscemi vitte el a legjobbnak járó elismerést, a Gengszterkorzó főszerepéért. (Sagal és Buscemi egyaránt először kapott Golden Globe-ot.) A szesztilalom idején játszódó Gengszterkorzót a legsikerültebb televíziós drámasorozatként is kiemelték.
   
A legjobb televíziós mini-sorozat a hírhedt terrorista életét feldolgozó, Olivier Assayas rendezte Carlos lett. A vígjáték-sorozatok közül a Glee-Sztárok leszünk! végzett az élen, amelyben  Chris Colfer alakítását a legjobb mellékszereplő díjjal jutalmazták.
   
A külföldi filmek közül idén a dán Egy jobb világ kapta a Golden Globe-ot. 
   
A legjobb dal a Dívában felcsendülő You Haven't Seen the Last of Me lett. Az animációs filmek között a Toy Story 3 kapta az aranyföldgömb-plasztikát.

 


   
A Golden Globe-díjakat idén 68. alkalommal osztották ki. Az elismerések egészen a közelmúltig hagyományosan egybeestek az amerikai filmakadémia ítéletével, ám utoljára 2008-ban a Gettómilliomos esetében fordult elő, hogy egy film a külföldi tudósítók és az amerikai filmszalma szerint is a legjobbnak bizonyult.
   
Az újságírók kedvence tavaly az Avatar, filmeseké pedig A bombák földje volt.
   
Az idei Oscar-gálát február 27-én tartják.

 

OLDALTÖRÉS: Köszönőbeszédek és vitriolos viccek

 

 

 

Köszönőbeszédek és vitriolos viccek

A meghatott köszönőbeszédeken kívül az idei Golden Globe-gála egyik visszatérő témája volt a hollywoodi filmes szakma és a díjakat osztó hollywoodi külföldi sajtószövetség szimbiózisa.

"A lényeg, hogy mindannyian együtt vagyunk benne: a filmes alkotók, akik a mozikat készítik, és a hollywoodi külföldi sajtószövetség, amely cserébe együtt pózolhat a filmsztárokkal" - foglalta össze Robert De Niro, a vasárnap esti ceremónián Cecil B. DeMille életműdíjjal kitüntetett művész a sztárok és a grémium egymásrautaltságát.

A mintegy kilencven tagú újságírói testület Hollywood egyik legcsillogóbb szárparádéjaként rendezi meg évente a Golden Globe-gálát, amelyen étellel-itallal bőkezűen látják vendégül a meghívottakat.

"A sajtószövetség tagjait illegális bevándorlóként éppen most utasították ki az országból" - viccelődött De Niro arra utalva, hogy a szervezet tagjai többnyire szakmailag jelentéktelen lapokban publikálnak.

A műsorvezető Ricky Gervais bevezető konferanszában ugyancsak célzott a díjkiosztó előtt néhány nappal megjelent hírre, hogy volt szóvivője korrupciós vádakkal perelte be a Golden Globe mögött álló testületet.

Garvais nevetséges "pletykának, badarságnak" nevezte azt a felvetést, hogy mindenki meglepetésére azért jelölték a díjra Az utazó című filmet, mert az újságírók együtt akartak mutatkozni a film nagy presztízsű sztárjaival, Angelina Jolie-val és Johnny Depp-pel. "Nem ez az egyetlen oka. Kenőpénzt is elfogadtak" - tréfálkozott a brit komikus.

Az est fénypontjai közé tartozott Michael Douglas megjelenése. A színész a napokban jelentette be, hogy úgy tűnik, legyőzte a torokrákot és hamarosan ismét munkához lát.

"Kell lennie egy könnyebb módszernek is az álló ováció kiérdemlésére" - mosolyodott el Douglas, amint fellépett a színpadra, hogy átadja a legjobb drámai filmnek járó díjat, amit A közösségi háló című, a Facebook alapításáról szóló produkció kapott. Douglas szerint ha az ember keresztül megy egy súlyos betegségen, utána jobban méltányolja a rajongóit. "Jól érzem magam, boldog vagyok, hogy itt lehetek" - mondta a színész.

A ceremónia másik maradéktalanul boldog résztvevője Aaron Ralston amerikai hegymászó volt, akinek drámai történetéből Danny Boyle rendezett filmet 127 óra címmel.

"A legjobb film, amit valaha láttam. Ha semmi mást, az Aaron Ralston-díjat megkapják" - jelentette ki Ralston, aki úgy menekült meg egy súlyos hegymászóbaleset után, hogy levágta az egyik karját. A 127 órát három díjra jelölték, de végül üres kézzel távozott.

A legtöbb jelölést elérő A közösségi háló viszont minden fontosabb díjat learatott. A legjobb forgatókönyvért járó Globe-ot kezében tartó Aaron Sorkin Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját dicsére, aki korábban kétségeit fogalmazta meg a film hitelességével kapcsolatban.

"Nem tudom, hogy kedves bíztatásként foghatom-e fel, de jelenleg csupán ez áll közöttem és egy Harley-Davidson között" - vette át az elismerés rangjára rámutatva a legjobb színész díját Colin Firth A király beszédében nyújtott alakításáért.

Az áldott állapotban lévő Natalie Portman - aki a legjobb színésznő Arany Glóbusz-szobrát kapta a Fekete hattyú főszerepéért - vőlegényét, Benjamin Millepied koreográfust méltatta. "Ő a legjobb színész. És abszolút velem akar aludni" - célzott arra, hogy a balettermi pszichodráma epizódszerepében feltűnő táncos azt mondja: nem szeretne vele aludni.

"Húha, egyáltalán megszülettetek már, amikor az első Toy Storyt bemutatták?" - kérdezte a Toy Story 3. rendezője, Lee Unkrich a 14 éves Hailee Steinfeldtől és a 16 éves Justin Biebertől, akik a legjobb animációs film díját nyújtották át neki.

A sztárok ünnepének egy meghatott pillanatában Diane Warren a Díva betétdalával kiérdemelt legjobb filmdal díját a novemberben meggyilkolt hollywoodi producer, Ronni Chasen emlékének ajánlotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!