Bulivan

2011.05.27. 17:04

Közel húsz év után tér vissza a Roxette

Június elsején ad koncertet a magyar fővárosban a popzenei színpadra visszatér világhírű svéd formáció, a Roxette. A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb pop-együttese a Papp László Budapest Sportaréna Színpadán mutatja be újra egykori sikereit.

Gyuricza Ferenc

A Roxette járt már Magyarországon, 19 évvel ezelőtt, pályafutásuk csúcspontján adtak koncertet hazánkban. A Per Gessle és Marie Fredriksson alkotta együttes most visszatér, hogy régi slágerei mellett néhány új dallal is megörvendeztesse a magyar közönséget.

A Roxette az egyik legsikeresebb svéd popzenei formáció. A duó a The Look című dalával 1989-ben tűnt fel a nemzetközi színtéren, ezt olyan slágerek követték, mint az It Must Have Been Love vagy a Listen To Your Heart. Az együttes múltja azonban jóval régebbre nyúlik vissza. Marie Fredriksson és Per Gessle már a ’70-es évek végén találkozott egymással, de egyéni sikereik miatt akkor még nem merült fel bennük a közös munka gondolata. Per Gessle az egyik legnépszerűbb svéd popcsapatban, a Gyllene Tider-ben játszott, Marie Fredriksson-nak pedig éppen akkor indult be szólókarrierje. 1986-ban azonban mégis úgy döntöttek, hogy közösen folytatják a munkát. Elgondolásuk szerint a Per Gessle írja a dalokat, melyeket Marie Fredriksson ad elő. Roxette név alatt az első kislemez Neverending Love címmel jelent meg, s Svédországban rögtön óriási siker lett. Marie Fredriksson ennek hatására döntött úgy, hogy feladja szólókarrierjét. Első albumuk a Pearls Of Passion címet viselte, ám a nemzetközi áttörésre még néhány évet várni kellett. Miután 1989-ban ez is bekövetkezett, a Roxette tíz éven keresztül uralta az európai és amerikai slágerlistákat, a Look Sharp című második album pedig több, mint nyolcmillió példányban kelt el, s ez így folytatódott éveken át. Slágerek tucatja, milliószámra eladott nagylemezek és folyamatos turnézás jellemezte akkor az együttest.

 

 

Az első törés a csapat pályafutásában 1996-ban következett be, amikor a Gyllene Tider ideiglenes visszatérése miatt a Roxette egy időre leállt, de két évvel később Have A Nice Day címmel újabb albumot jelentetett meg, amelyről a Wish I Could Fly vált slágerré. Bár a csapat folyamatosan dolgozott, ám a régi sikereket már nem tudták túlszárnyalni. 2002-ben Marie Fredriksson váratlanul összeesik otthonában, kórházba kerül, ahol agydaganatot diagnosztizálnak nála. Sikeres műtétet hajtanak végre rajta, és az énekesnő pár héttel később már elég erősnek találja magát ahhoz, hogy a The Pop Hits című válogatásalbumhoz felénekelje a vokálokat. Ennek ellenére a Roxette gyakorlatilag leáll. Per Gessle sikeres szólóalbumot ad ki, és régi csapatával, a Gyllene Tider-rel dolgozik, egészen 2009 tavaszáig, amikor egy Amsterdam-i koncerten az énekesnő két szám erejéig szintén színpadra állt. Nem sokkal ezután bejelentették, hogy a Roxette Night Of The Proms cím alatt újra turnézni fog, összesen 42 koncertet adtak Európában. A sikernek köszönhetően úgy döntenek, hogy folytatják a közös munkát, s 2011-ben új nagylemezt adnak ki, illetve újabb, ezúttal már világkörüli turnéra indulnak, melynek egyik állomása Budapest lesz. 

 

 

A június elsejei koncertet a Megasztár című televíziós tehetségkutató ötödik szériájának nyertese, Tolvai Renáta nyitja, aki világslágerek mellett néhány kifejezetten neki írt dalt is előad. A Roxette este kilenc óra körül lép színpadra, körülbelül húsz dalt mutatnak be. Alapvetően a legnagyobb slágereiket, de a februárban megjelent lemezükről is műsorra tűznek három szerzeményt. A koncerten a hangsúly a zenekaron lesz, nem használnak különleges díszleteket vagy effekteket, csupán füstgép és egy háttérvetítő egészíti ki a látványt.

A zenekar munkáját hazai és nemzetközi technikai stáb egyaránt segíti majd. A színpad építését a koncert napján kezdik meg, ebben magyar technikusok is segédkeznek. A technikát az együttes hozza magával. Per Gessle és Marie Fredrikssen számára az öltözőkön kívül a színpad mögött is rendelkezésre áll majd egy helyiség, hiszen a koncert közben többször is átöltöznek. A csapatnak nincsenek különösebb igényei, az öltözőkbe csupán kényelmes kanapét, székeket, álló- és asztali lámpákat kértek, illetve virágokat. Az ételek kapcsán sem érkezett extra kérés, egyszerű levesek, saláták, különböző húsok és köretek szerepelnek az étlapon. Színpadra lépés előtt friss gyömbér szeleteket kértek, valamint gyümölcsöket és ásványvizet.


További zenei hírekért klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!