Bulivan

2011.01.07. 12:33

Munkával teli évet zárt Ákos

Szólópályája egyik legdolgosabb évét tudhatja maga mögött Ákos. A népszerű előadó 2010-ben több kiadvánnyal is jelentkezett, emellett magánéletében is fontos változások következtek be. A gitáros-énekes azt ígéri, 2011-ben ugyancsak hallatni fog magáról.

Gyuricza Ferenc

Ákos régi szokásához híven 2010 legvégén is összegezte a maga mögött hagyott esztendőt. Az énekes-gitáros szerint eseményekben gazdag évet tudhat le, amelyben munka és magánélet egyaránt megfért. Utóbbiak közül a legörömtelibbnek negyedik gyermeke, Júlia születését tartja.

Ákos számára jól kezdődött a 2010-es esztendő, hiszen a 40+ című koncertalbuma januárban érte el a platina minősítést, s a dupla CD formátumú kiadványt Az év hazai klasszikus pop-rock albuma kategóriában Fonogram-díjra is jelölték. A DVD-változat ezzel egy időben dupla platina lett. A gitáros-énekes az év elején folytatta a Krúdy-estek sorozatát, amelyen Szigethy Gábor irodalomtörténész mellett olyan kiváló művészek vettek részt, mint Blaskó Péter, Mécs Károly és Tompos Kátya színművészek, Barkó Judit televíziós műsorvezető, Ránki Dezső - Klukon Edit zongoraművész-házaspár. A Magyar Tudományos Akadémia bálja a Szindbád az Akadémián címet viseli, Ákos a rendezvény díszvendégeként Krúdy-novellákat olvas fel. 

Februárban az Andante Borpatikában Bálint-napi koncertet tartanak Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közreműködésével, az esten Ákos a Hamletből olvas fel egy Valentin-aktualitású részletet angolul és magyarul, ez utóbbit Arany János fordításában. Az új album első felvételét, a Szindbád dalát április 6-án ismerheti meg a közönség, a dualdisc formátumú maxi a korábbi kiadványokhoz hasonlóan gazdag tartalommal kerül forgalomba, a CD oldal az eredeti felvétel mellett remix-eket tartalmaz, a DVD-oldalon pedig többek között a dal videoklipje is látható, melyet Ákos rendezett saját forgatókönyve alapján. A kiadvány első helyen nyitott a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége hivatalos kislemezlistáján, s pozícióját év végéig megőrizte, így nem véletlen, hogy platina minősítést is kapott. A Szindbád dala klipjét egyetlen hét alatt több, mint 46 ezer érdeklődő tekintette meg a legnagyobb video-megosztó oldalon, a kisfilm nézettsége fél év alatt a 400 ezres látogatottságot is meghaladta. A kiadványhoz kapcsolódó turné május 22-én kezdődött, a szegedi koncerten a Magna Cum Laude és a Tankcsapda után lépett színpadra Ákos és zenekara. A turné mindenütt óriási siker volt, év végéig több, mint 120 ezer néző nézte meg a koncerteket. A budapesti koncerten az árvízkárosultak megsegítésére

600 ezer forintért árverezték el a zenész egyik legendás hangszerét, a miskolci turnéállomáson pedig a Vöröskereszttel együttműködve szervezett gyűjtést Ákos. 2010 nyarán egy különleges koncertre is sor került, az MTV Icon sorozata keretében Ákos előtt tisztelgett a hazai pop- és rockzenei szakma.

 A Szindbád dala című maxi megjelenésével párhuzamosan Ákos a Bencés humor című hangoskönyv-sorozat első lemezének felvételein is dolgozott, a produkcióban Kubik Anna és Blaskó Péter is részt vett. Ákos emellett saját szólóalbumán is dolgozott, melynek címét - A katona imája - egy nagyszabású országos rendezvény keretében jelentették be. A nagylemez október 20-án jelent meg, az albumot A fénybe nézz című dal vezeti be, melyhez videoklip is készült.

A katona imája egy hét alatt arany-, egy hónap alatt pedig platinalemez lett, a kiadvány heteken át vezette a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége hivatalos albumlistáját. November 29-én újabb kiadvány látott napvilágot, ezúttal a Szindbád turné 2010 cím dupla DVD jelent meg, amely ugyancsak listavezetővé vált.
Év végén Ákos több karitatív rendezvényen is szerepelt. Előbb a Baptista Szeretetszolgálat felkérésére adott koncertet zenekarával a Papp László Budapest Sportarénában, majd több ezer cipősdoboznyi ajándékot nyújtottak át a Böjte Csaba szerzetes által gondozott erdélyi árváknak. Ákos 2011-ben is folytatja a munkát, tervei között áprilisra egy új maxi kiadása, majd egy londoni fellépés, míg májusra egy budapesti lemezbemutató koncert is szerepel.

További zenei hírek itt!

Címkék#ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!