Bulvár

2009.11.20. 19:46

Hitlert megfigyelte a francia titkosszolgálat

Párizs - "Német Mussoliniként" írták le 1924-ben a francia titkosszolgálatok Adolf Hitlert.

MTI

A későbbi Führer eddig ismeretlen kartonja a közelmúltban egy leltározás során került elő a francia Országos Levéltár azon páncélszekrényéből, amelyben a francia történelem legértékesebb dokumentumait őrzik.

A Le Monde című napilap fotóval illusztrált beszámolója szerint Hitler kartonján tévesen két keresztnév: "Adolphe Jacob" szerepel, ami arra utal, hogy a francia titkosszolgálat tudott a húszas években a náci birodalom későbbi vezetőjének zsidóságáról terjedő pletykákról. Ezt utóbb történészek cáfolták. Foglalkozásként újságíró van feltüntetve, Hitler ugyanis a Völkischer Beobachter című müncheni lapba írt a húszas években cikkeket.
   
A nyilvántartásban több tévedés is található: születési dátumként 1880 szerepel a valós 1889 helyett. Születési helyként pedig Passau került a kartonra, ahova Adolf születése után három évvel költözött a Hitler-család az onnan ötven kilométerre található ausztriai Braunau am Inn-ből, ahol a náci vezér valójában született.
   
Az előkerült dokumentumban a francia titkosszolgálat Hitler első erőszakos hatalomátvételi kísérlete, a 1923. november 8-i müncheni sörpuccs kapcsán jellemzi a "fasiszta jellegű félkatonai csoportokat irányító német Mussolinit". A titkosügynökök a tényközléseken túl értékítéleteket is írtak az általuk megfigyelt személyekről. Hitlerről azt gondolták, hogy "nem egy hülye", és "nagyon ügyes demagóg".
   
Képességeit ugyanakkor nem tartották aggodalomra okot adónak, hiszen a sörpuccs "csúfosan elbukott". A jelentést író francia tiszt szerint a náci pártvezér "felsőbb hatalmak eszköze". A Le Monde arra emlékezetett, hogy ez a téves értékítélet teljesen megegyezett a korban elfogadott azon véleménnyel, miszerint Hitler a sörpuccsot vezető Ludendorff tábornok bábja.
   
A levéltárból senki nem tudta megmondani, hogy mikor kerülhetett az 1791 óta féltve őrzött történelmi dokumentumok közé Hitler titkosszolgálati kartonja. Az sem világos a lap számára, hogy a páncélszekrény tartalmáról 2008-ban megjelent kiadvány és internetes oldal miért nem tesz említést az érdekes anyagról.
   
Hitler mellett több későbbi náci vezért is megfigyelt a francia titkosszolgálat: Goebbelst a náci párt befolyásos párt tagjaként, Himmlert viszont egyszerűen csak rasszistaként jellemezték, de ezenkívül valamennyi jobb- és baloldali politikai mozgalom tagjainak volt kartonja - írta a Le Monde.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!