Esőszünet a vetésben

Megyei körkép - A szokottnál valamivel később tavaszodott ki idén, ami hátráltatta a mezőgazdasági munkák megkezdését, de még behozható a lemaradás.

Varga Ibolya

Dr. Radovits Tibor, a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója elmondta, hogy a késés ellenére jól haladtak a munkálatok, hiszen a hétvégén leesett 25 milliméternyi csapadék előtt már kedvezők voltak a feltételek a szántáshoz-vetéshez. 


A tavaszi árpa kétharmadát vetették el a megyében, a várhatóan rövid esőszünet után folytatják a munkát
(Fotó: Penovác Károly)


Most azonban kicsit várni kell, hogy újra a termőföldre mehessenek a gépek. Nem valószínű, hogy hosszú lesz a pihenő, hiszen egy napsütéses nap, kis tavaszi széllel kiszárítja a talajt. 

A belvizesedés nem jellemző a megyében. A Marcal-völgyében és Pápa környékén fordul elő, hogy foltokban ellepi az őszi vetéseket a víz, de van remény, hogy jelentős részükön életben marad a vetés. Különben általában elmondható, hogy jó állapotban vészelték át a telet az őszi vetések.

A következőkben a zabot, majd április közepétől a napraforgót, kukoricát vetik el a gazdák. Vetőmagokból és műtrágyából egyaránt jó az ellátás, de az árak mindkét termék piacán megemelkedtek, és sok gazdálkodó ezekkel az alapvető cikkekkel is takarékoskodni kényszerül. 

A gyümölcsösökben és a szőlőkben a metszés vége felé járnak, a következő napokban végzik el a lemosó permetezéseket. Erre a munkára azért van szükség, hogy megszabadítsa a növényeket az áttelelt kártevőktől és kórokozóktól.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!