Solymosi Bálint - Az író, aki csak ritkán ír

Veszprém - Solymosi Bálint József Attila-díjas író volt a Pannon Egyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszéke és a Szépírók Társasága által szervezett Trialógus elnevezésű irodalmi rendezvénysorozat vendége a napokban a várban.

Munkatársunktól

A szerzőt elsőként nemrégiben átvett József Attila-díjáról kérdezte Szilágyi Zsófia egyetemi docens és Bozsik Péter író, majd Solymosi Bálint Életjáradék című, hosszú szerkesztési munkák után megszületett regénye került a beszélgetés középpontjába, melyről Tandori Dezső is elismerően nyilatkozott, dicsérte újszerű szerkezetét, és a kritikával szemben nem apa-regényként, hanem fiú-regényként határozta meg. 


Solymosi Bálint elmondta, a mai világban nehéz főállású írónak lenni, nehéz csak az írással foglalkozni
(Fotó: Penovác Károly)

Solymosi elmondta, az alkotás során nála mindig a matematika az első, csak utána következhet az irodalom, így aztán a sokféle szövegrétegű, erősen fragmentált, több hangon megszólaló új regénye nehéz olvasmány lenne egy alapvetően gyorsan olvasó embernek, ezért  ahogy ő fogalmaz  áldozott egy kicsit az olvasmányosság oltárán, azaz nemcsak az ő ideális befogadója, a ráérő, érdeklődő olvasó fogja örömét lelni a szövegben. 

Solymosi beszélt még arról is, hogy művében, mely egy hős útját követi nyomon a születéstől kamaszkorig.

Az író elmondta, a mai világban nehéz főállású írónak lenni, nehéz csak az írással foglalkozni, s számára ráadásul nagyon lassú, sok megfontolást igénylő feladat az alkotás, így viszonylag keveset tud írni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!