Újabb kibúvó a felelősség alól

Veszprém - Több mint egy esztendő telt el a sokat emlgetett objektív felelősség bevezetése óta, ám az Alkotmánybíróság döntésének következtében kiderült, nem büntethető az üzembentartó, ha az igazi vétkes nem tud fizetni.

Szabó Péter Dániel

Rendkívül magas és megtámadhatatlan büntetési tételeivel szinte rettegésben tartja az autósokat a 2008. május  elsején bevezetett objektív felelősség. A korábbi szabálysértési eljárásokhoz képest lényeges különbség, hogy a bírság jóval magasabb (30-300 ezer forint) , s ezekre a büntetésekre nem lehet mérséklést kérni, csupán a részletfizetés áll fent, mint válaszható opció. 

A pénzt eddig kíméletlenül behajtották az elkövetőn, fizetésképtelenség híján viszont az autó üzembentartója állta a bírságot. Mivel azonban objektív felelősség alkotmányosságát már az indulásnál többen megkérdőjelezték, sőt meg is támadták, az Alkotmánybíróság megvizsgálta a törvényi rendelkezések alkotmányosságát. 

A döntés több mint egy évvel a hatályba lépés utáng. Az Alkotmánybíróság ugyan kiállít az objektív felelősség mellett, s egyetértett a kiszabható bírság jokövetésre ösztönző mértékével is, ugyanakkor alkotmányellenesnek ítélte az üzemben tartó mögöttes helytállási kötelezettségét, és a határozat kihirdetése napjával meg is semmisítette azt. 

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha miénk az autó, de bizonyíthatóan valaki más vezetett, semmiképpen sem fogunk fizetni. Újfent van tehát kiskapu, ami alkalmat ad a kibúvásra. 

Elviekben tehát, ha mostantól jön a büntetés, csupán annyi a dolgunk, hogy nyolc napon belül juttassuk vissza a hivatalos papírt, miszerint nem mi vezettük az autót. 

Olyan valakit célszerű megjelölni vezetőként, akin biztosan nem hajtható be majd a követelés, de láthatóan képes vezetni. Az üzembetartónak ugyanis nem kötelessége még a sofőr jogosítványát sem ellenőriznie, elég, ha vezetésre alkalmasnak találja az illetőt, akire rábízza négykerekűjét. 

Azt persze nem tud(hat)juk ki, hol és mennyiért vállalna fel hasonló dolgot, s természetesen eszünkben sincs ilyen gaztettre buzdítani olvasóinkat, ám az érdemes megjegyezni, hogy gyaníthatóan a büntetési tétel töredékért lehet erre alkalmas személyt találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!