Ganxsta Zolee és a Kartel: szigorú lemez komoly meglepetésekkel

Budapest - Ismét "szigorú" lemezt készített Ganxsta Zolee és a Kartel; a hazai hardcore hip-hop élcsapata Amikor már azt hitted, hogy vége című albuma tele van meglepetésekkel. Az album például végig serceg, de senki ne reklamáljon emiatt, mert ezt éppen így akarták.

MTI

"A régi hip-hop arcok, például a Cypress Hill vagy a House of Pain sokszor a bakelit lemezekről vették a loopjaikat, így a vinyl recsegése rákerült a CD-kre. Mi csak diliből tettünk az egész anyag alá sercegést, a hatás miatt" - magyarázta Ganxsta Zolee az MTI-nek adott interjúban.

Ganxsta Zolee és a Kartel első korongja 1995-ben jelent meg (Egyenesen a gettóból), a legutóbbi stúdióalbum négy éve látott napvilágot. A felállás: Ganxsta "Döglégy" Zolee (Zana Zoltán), Big Daddy Laca (Kalmár László), OJ Sámson (Sámson Gábor) és Steve (Bándi István). A szövegek nagy részét ezúttal is Döglégy írta; ezek talán még keményebbek, mint valaha: napjaink elüzletiesedő, érzelmileg kiüresedő világát, az érzéketlenséget "pécézik ki".

"Most is azokkal a jelenségekkel próbáltam foglalkozni, amik engem zavarnak a világban. Sajnos létezik például állatkínzás, ami engem kiborít, hiszen imádom a kutyákat, van két argentin dogom. A lemez szerintem is szigorú lett, de általában elmondhatom, hogy az életünk minden területen sokkal elviselhetetlenebb ma, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt" - fejtette ki a frontember.

Az album számait több intermezzo szakítja meg, több ilyen főszereplője Miller Zoltán musicalénekes, aki egyszer csillagok háborújás vicceket mesél, a lemez végén található egyik rejtett, a lemezen olvasható dallistán kívüli számban (hidden track) meg a Kukori és Kotkoda mese betétdalát operaáriaként adja elő, meglehetősen trágár szöveggel. A Pitbull című dalban Big Daddy kisfia, működik közre, Majka a Semmi személyes (itt minden üzlet) és a címadó Amikor már azt hitted, hogy vége című számban, több dalban pedig a népdalénekes Bede Sarolta hangja is hallható.

Három track zeneszerzője Pierrot, a többi zene Gajdacsi Gábor (ő a Fényes Ösvény nevet viselő kísérőzenekar gitárosa is) és Cséry Zoltán (billentyűs) munkája.

Eddig két új dalra készült videóklip. Az egyik, a Tengertánc az EFOTT felkérésére készült, és az egyetemisták és főiskolások bulizási szokásairól szól. A másik aktualitása szomorú, hiszen a "19" Ocskay Gábornak, az idén elhunyt kiváló jégkorongozónak állít emléket. "Nagyon jó viszonyban voltunk, halála feldolgozhatatlan, ezt a nótában is megpróbáltuk érzékeltetni" - mondta erről a frontember.

A harmadik klip a Dublin című számhoz készül novemberben. A lemez végén a 16-iktól a 65-ik számig húsz másodperces sercegések következnek, aztán a 66., a 68. és a 70. szám ismét igazi hardcore hip-hop.

"A magyarázat az, hogy OJ Sámson és én 1966-ban születtünk, Big Daddy 1968-ban, Steve pedig 1970-ben. Azért lettek +hidden track+-ek, mert utólag, az utolsó pillanatban kerültek az albumra, a Négy ász például egy pókeres honlap felkérésére" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban.

A Kartel a jövő héten az ország több városát érintő turnéra indul a lemezzel; a fővároson kívül fellépnek többek között Debrecenben, Siófokon, Zalaegerszegen és Dunaújvárosban, az új év első napján pedig a budapesti Old Man,s-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!