Hatékony az ellenőrzés - Kevesebb baleset a megyében

Veszprém - A megyében október közepéig tíz százalékkal, 62 sérüléses balesettel kevesebb történt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Halmos György

A megyei főkapitányság forgalomellenőrzési alosztályának vezetője elmondta, hogy majdnem ötödével csökkent a súlyos, öt százalékkal pedig a könnyű sérüléses közúti balesetek száma.

Sövényi Attila százados hozzátette, hogy eggyel kevesebb tragédia történt, ami arányát tekintve négy százalékos csökkenést mutat a tavalyi adatokhoz képest.

Az ORFK-n a napokban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2001-hez viszonyítva harminc százalékkal kevesebben hunytak el közelekdési balesetben idén. Ez a javulás megfelel a kormány korábbi közlekedéspolitikai célkitűzésének, ami szerint 2010-re harminc százalékkal kell csökkenteni a halálos áldozatok számát.

A megyei adatokat tekintve az látható, hogy míg 2001-ben 31-en vesztették életüket a megyei közútjain, addig idén ez a szám 25, vagyis csaknem húsz százalékos a csökkenés.

Sövényi Attila megjegyezte, hogy az idei csökkenés eddig alig négy százalékos, de tavaly 2007-hez képest 39 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány.

A baleseti okok között továbbra is a gyorshajtás, illetve az elsőbbségi jog meg nem adása szerepel, míg a figyelmetlenség a harmadik leggyakoribb.

Az alosztályvezető szerint a balesetek csökkenésében több tényező is számottevő volt, így gyakori és átfogó közúti ellenőrzések, továbba az, hogy jelentősen megváltozott a jogszabályi környezet.

Utóbbira például a KRESZ változásait, valamint az objektív felelősség bevezetését emelte ki példaként.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!