Kötélkordon, némi bekiabálás - rendben lezajlottak a központi ünnepségek

Budapest - Az ünnepi megemlékezések békésen zajlottak október 23-án, azonban a rendőrség több esetben szabálysértési eljárást indított azok ellen, akik a Magyar Gárda formaruhájában jelentek meg egy-egy rendezvényen.

Kiss Nikolett

 

Katonai tiszteletadás mellett reggel a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren, majd Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, kormánytagok és közéleti személyiségek, valamint a mártír miniszterelnök családjának tagjai. A Kossuth teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal már a zászlófelvonás előtt lezárta. A kordonon kívül, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél miközben a Nagy Imre szobornál zajlott a megemlékezés, mintegy harminc ember „hazaáruló” „libatolvajok” , illetve „vesszen a kormány” mondatokat skandálta, majd a kötélkordonok mögött sorfalt álló rendőröket szidalmazta.

 A Kossuth téri zászlófelvonás után Nagy Imre szobránál emlékeztek. A megemlékezők a tisztelet jelképeként egy-egy szál virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál.
Közjogi méltóságok, ,56-os szervezetek és Nagy Imre unokái katonai tiszteletadás mellett elhelyezték az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél péntek délelőtt Budapesten, az Ötvenhatosok terén.

 A rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.
A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be. Az ünnepséget mintegy ötven érdeklődő követte végig a Dózsa György út és a Városligeti fasor találkozásánál. A csendes tömegben egyetlen nagy transzparens volt látható, amelyre azt írták: "1. Bűnbánat, 2. Jóvátétel, 3. Megbocsátás".

A parlamenti pártok külön-külön helyezték el a tisztelet és a megemlékezés koszorúit a mártír miniszterelnök, Nagy Imre sírjánál, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.
A Fidesz Nagytétényben tartotta ünnepi rendezvényét, ahol országzászlót avattak. Az ünnepségen Orbán Viktor pártelnök azt mondta: Magyarország sorsfordító küzdelem előtt áll. Úgy fogalmazott, küzdelmük igazi nehézsége abban rejlik, hogy nem a választásokig tart, a célja pedig nem pusztán a választások megnyerése. Az igazi küzdelem - emelte ki - utána jön: Magyarországot ugyanis újjá kell építeni. Orbán Viktor szerint ráadásul a múlt, azaz a mostani jelen gáncsolni próbál majd ott, ahol tud, hiszen vissza akar majd térni.
Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a városban tartott október 23-ai megemlékezésen azt mondta, hazugságban, az ,56-os forradalom tagadásában született a Kádár-rendszer, és hazugságban született a demokráciánk, hiszen bölcsőjét az MSZMP ringatta 1989-ben, ennek következtében nem jutottunk előrébb az elmúlt húsz évben.     A politikus úgy fogalmazott: "hazugsággal nem lehet demokráciát csinálni, márpedig ma Magyarországon az alapértékek eltorzítása, az igazság kimondhatóságának megkérdőjelezése folyik."

 A Fidelitas kezdeményezi, hogy legyen Ötvenhatosok utcája Egerben - jelentette be a Fidelitas országos ünnepi megemlékezésén pénteken Egerben Oroján Sándor, az országos választmány alelnöke. Ágh Péter a Fidelitas elnöke azt hangsúlyozta, hogy miként 1956-ban, úgy ma is új irányra, az ország újjáépítésére van szükség.
Mécs Imre, az MSZP országgyűlési képviselője Szentesen azt mondta, ma nemcsak 1956. október 23-ára, hanem 1989. október 23-ára is emlékezni kell. Az 1956 után halálra ítélt, majd kegyelmet kapó Mécs Imre hangsúlyozta: 1956-ban "reformokat, szabadságot és függetlenséget akartunk", de a nép túljutott a fiatalok céljain, és egy nap alatt szabadságharc alakult ki. Beszédében kiemelte: 1989. október 23-án a harmadik köztársaság kikiáltásával olyan alkotmányos rendszert sikerült létrehozni, amely kiállta az idők próbáját, úgy is, hogy többször finomításra szorult. 
 Retkes Attila, az SZDSZ elnöke a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál mondott ünnepi beszédében úgy fogalmazott, 1956 mindenki forradalma volt, aki hitt a független és demokratikus Magyarországban. A politikus leszögezte, hogy 1956 "az akkori főszereplők közötti nézetkülönbségek ellenére a nemzeti összefogás forradalma volt". A pártelnök úgy fogalmazott, hogy aki ki akarja rekeszteni a független és demokratikus Magyarország akár egyetlen hívét is a forradalom örökösei közül, az 1956 emlékét gyalázza meg.
 Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum szóvivője, politológus a szervezet ünnepségén pénteken Budapesten, a Hősök terén azt hangoztatta, a 40 évnyi kádárizmussal és 20 évnyi posztkádárizmussal szakítva létrejöhet a negyedik Magyar Köztársaság. A több mint ezer ember részvételével tartott megemlékezésen azt hangsúlyozta, hogy a rendszerváltáskor elmaradt a történelmi igazságtétel, és kevés érdemi lépés történt a valódi rendszerváltás irányába. A politológus szerint a civilek elképzeléseit - amelyeket 12 pontban összegeztek - az új "nemzeti kormánynak" - követnie kell.
A Jobbik elnöke, Vona Gábor a párt Budapesten, a Deák téren tartott nagygyűlésén a körülbelül négy-ötezres, árpádsávos és jobbikos zászlók alatt összegyűlt hallgatóság előtt kijelentette, hogy pártja két szélsőség ellen fog küzdeni, azok ellen, akik tönkretették az országot és azok ellen, akik ehhez asszisztáltak. A politikus arról is beszélt, hogy a Jobbik hamarosan Magyarország legerősebb pártja lesz. A párt európai parlamenti képviselője, Morvai Krisztina együttérzéséről biztosította a terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő Budaházy Györgyöt és társait. Véleménye szerint az ő zárkáikba azoknak kellene kerülniük, akik "kifosztották és kiárusították az országot".
Kora estig nem történt rendbontás a nemzeti ünnepen, de két megyeszékhelyen is szabálysértési eljárás indult a jogerősen feloszlatott Magyar Gárdához kapcsolódóan. Székesfehérváron 37 gárdaformaruhában megjelent ember ellen tettek a rendőrök feljelentést feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel miatt. Eljárást indít a rendőrség a Jobbik csütörtöki, debreceni megemlékezésével összefüggésben is, amelyen egyenruhában jelentek meg a magukat Új Magyar Gárdának nevező szervezet tagjai. Ebben az esetben egyesülési joggal visszaélés miatt is nyomozást rendeltek el azok ellen, akik a rendezvényen, illetve azt megelőzően szórólapokon és internetes oldalakon a Magyar Gárda vezetőiként nevesítették magukat.

MTI

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!