Újabb emlékfa a ligetben

Balatonfüred - A magyar származású Nobel-díjas biokémikus professzor, dr. Avram Hershko ültetett emlékfát a Tagore sétányon Hamvas Béla emlékfája mellett.

Martinovics Tibor

A városban zajló Magyarországi egészségügyi napok rendezvényének díszvendége magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd hangsúlyozta: meghatva látja az egymás mellett felhúzott magyar és izraeli zászlót, mert egyik a származására, a másik pedig a tanulmányaira és karrierjére emlékezteti. Az ünnepségen a város alpolgármestere, Kisze- ly Pál kiemelte: a város a híres indiai költő, Tagore 1926-os faültetése óta hagyományt teremtett a faültetésből, lassan a  Nobel-díjasok ligete be is telik az emlékfákkal.

Az 1937-ben Herskó Ferenc néven Karcagon született Avram Hershko orvos-biokémikus 2004-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat. A második világháború alatt gyerekként több lágert is megjárt, majd tizenhárom évesen a szüleivel együtt Izraelbe emigrált. Annak ellenére, hogy a karcagi, a szolnoki és egy ausztriai gettót is megjárt, Hershko nem tekinti magát holokauszttúlélőnek, mint több fórumon is elmondta: mások nagyobb szörnyűségeken mentek keresztül. 

A jeruzsálemi egyetemen 1965-ben szerzett orvosi diplomát, 1969-ben pedig PhD-fokozatot. Közel negyven éve foglalkozik a fehérjék lebomlásával, legfontosabb felfedezése, hogy a sejtek az úgynevezett halálcsókkal, egy ubikvitin nevű molekulával jelölik meg azokat a fehérjéket, amelyek elpusztíthatók. Az utóbbi években Hershko az ubikvitin sejtosztódásban, illetve a daganatos betegségek kialakulásában játszott szerepével foglalkozott. Az USA-ban tavaly vezették be az első  rák elleni gyógyszert, amelynek kidolgozása a biokémikus kutatási eredményeinek köszönhető.


Dr. Avram Hershko Nobel-díjas biokémikus és Kiszely Pál alpolgármester
együtt ültették el a kis levelű hársfát a Tagore sétányon
(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!