Lovasék drámája! - A gyerek nem érti, hova tűntek a mesék a tévéből

Figyelni kell, az ablak elé nem szabad állni, mert azzal túl sok fényt veszítünk. Olykor az apa mégis odakeveredik, de gyorsan eszmél, és már mondja is: elállok a fényből.

Martinovics Tibor

Míg beszélgetünk, ránk sötétedik a lakásban. Nem lehet látni rendesen az asztalra kitett számlákat. Márpedig azok vannak. Kifizetetlen villanyszámlák. Az asztal feletti csillárról madzagon elemlámpa lóg alá, de kifogyott belőle az elem, így marad az egy szál gyertya. Lovaséknál ez év szeptember 15-én kikapcsolták az áramot. Eddig bírták, mostanra azonban már csak a kétségbeesés és tanácstalanság maradt.
 
- Azt szeretném csak, hogy a gyerek újra az legyen, aki volt. Már nem tudunk neki mit mondani. Elmondtuk, hogy tartozunk, elmondtunk neki mindent rendesen, de nem érti, hova tűntek a mesék a tévéből és miért nem tud villanyt kapcsolni itthon - tárja szét kezeit Lovas Krisztina, aztán erős hangján kérdés nélkül magyarázza is tovább: ők fizetnének, nem arról van szó, hogy el akarnák lógni a tartozást, de egy összegben képtelenek megtenni. Felhalmoztunk egy kis tartozást. Nem kellett volna, de hát muszáj volt fűteni. A fűtéssel szálltunk el, de akkor is érthetetlen, hogy a sokadik kérésünk ellenére sem adják meg legalább a részletfizetési lehetőséget. Érthetetlen, hogy kikapcsolták az áramot úgy, hogy nem is értesítettek róla. Itt maradtunk egy beteg gyerekkel a sötét lakásban.

Minden éjjel levegőtisztító mellett kellene aludnia, gége gyulladása miatt rendszeresen párásítani kellene a levegőt, de hát áram nélkül nem működik semmi sem.

A négy és fél éves Szabolcs ott ül velünk a konyha asztalnál és valami műanyag drótszerűségből kitartóan koronát hajlítgat magának. Egyszer megjegyzi: mindjárt sötét lesz anya.

A Balatonfűzfő gyártelepén élő család lakásában hónapok óta nincs villany. Állításuk szerint kétszázötvenezer forinttal tartoznak az áramszolgáltatónak, az időközben előkerülő E.ON értesítőn azonban már 311 ezer forint tartozás szerepel, illetve a részletfizetési kérelemre érkező elutasító válasz: Nem látjuk biztosítottnak követelésünk megtérülését, ezért nincs módunkban részletfizetési kedvezményt adni.

Nagy Róbert, az apa, fel alá mászkál a konyhában, csóválja a fejét és értetlenkedik, nem éri fel ésszel, mi a jó abban a szolgáltatónak, hogy még a törlesztés esélyét sem adja meg számukra. Az önkormányzat segít, ahol tud, az E.ON viszont csak betesz nekünk.

Mindkét szülő dolgozik. Az apa az egyik multinacionális cég alkalmazottja. Minimálbéres, mint mondja, egy az egyben az egész fizetést elviszi a lakáshitel törlesztése.

Krisztina ötvenszázalékos rokkant nyugdíjas, ennek ellenére próbaidősként ugyan, de betanított munkásként dolgozik, minden szociális járadékkal együtt havonta nyolcvanezer forint körül keres. Korábban albérletben laktak, ami rengeteg pénzt vitt el, Szabolcs születése után minden vágyuk egy önálló lakás volt. Hatmillió forintos deviza alapú hitellel, három évvel ezelőtt sikerült is megszerezniük a 46 négyzetméteres gyártelepi lakást. Azt mondják, minden rendben is ment tavaly áprilisig, amikor az egész lakótelepen megszűntették a távhőszolgáltatást. Ekkor olajradiátoros fűtésre álltak át, mint később kiderült ennél rosszabbat akarattal sem választhattak volna.

- Nem mondhatnám, hogy nagy meleg lett volna a lakásban, de elment. Aztán a tél elmúltával kaptunk egy 170 ezer forint tartozásról szóló számlát az E.ON-tól. Ezzel kezdődött a baj - idézi fel az apa a történteket, arra azonban, mindez mára, hogy duzzadt fel majdnem a duplájára, nem tud válaszolni, megállapodik magával abban: biztos a kamatok miatt.

Kérdésemre, most van-e valamennyi spórolt pénzük, összenéznek, majd kisvártatva kiderül, nincs egy fillér sem, elment minden a vízdíj elmaradásuk kifizetésére. Hitelt nem tudnak felvenni, rokonaiktól sem remélhetnek segítséget, sőt, mint az elővezetett kusza történetekből kiderül, éppenséggel nekik tartoznak még ilyen-olyan családtagok.
 
A családsegítő szolgálattól kaptak egy Fiesta kályhát azzal fűtik most a lakást, úgy ahogy megteszi, de a falak néhol már penészesednek és hát bizony vastagon kell öltözködni az embernek. Eljárnak mosakodni Róbert szüleihez, az otthoni fürdőszobában karácsonyi elemes izzókkal világítanak, ételt nem tudnak tárolni, mosni nem lehet  sorolják.
 
Szabolcs elunja a dolgot az asztalnál, játék szemüvegét akarja minden áron. Addig nem hagyja békén Krisztinát, míg el nem kezdi ő is a keresést a félhomályban. Nem megy, előveszik az egyetlen működő zseblámpát, pislákol a fénye, mondják, silány ötvenforintos ceruzaelem van benne. Meg lesz a szemüveg, Szabolcs azonnal rászól az anyára, kapcsolja le a lámpát, mert kell az még.
 
A család háromszor kapott krízis segélyt az önkormányzattól, további segítségért fordulhatnának a humán bizottsághoz, amely a lakásfenntartási támogatásokat adja, de máig nem adták be az ehhez szükséges kérelmüket. Az önkormányzat helyi rendelete szerint egyszeri, kétszázezer forintos támogatásra is jogosultak lennének, amit a megszűnő távhőszolgáltatás miatt az új fűtésrendszer kialakítására kapnának, ám a megfelelő dokumentumokat eddig még nem juttatták el a hivatalnak  tudom meg a polgármestertől.
 
Az önkormányzat, amit lehet, megtett az ügy érdekében, a tartozást azonban nem tudja átvállalni a város. Sokan küzdenek hasonló gondokkal. Több oldalas listát küldött az E.ON, amelyen csak a fűzfői adósok szerepelnek - mondja Majorné Kiss Zsuzsanna. Később kiderül, a szolgáltatók adományait újra elosztó Héra Alapítványhoz is eljuttatja az önkormányzat a család pályázatát és vállalja a szükséges önrész biztosítását. Az alapítvány maximum százötvenezer forinttal járul hozzá a felhalmozott közüzemi tartozás csökkentéséhez abban az esetben, ha a család vállalja a további részletek kifizetését.
 
Az áramszolgáltatótól megtudtuk: a család ez év február óta nem fizette számláit, a már 300 ezer forint adósság felhalmozása után, július közepén kért részletfizetési kedvezményt valóban nem adták meg a családnak, arra hivatkozva, hogy Lovasék folyamatosan határidőn túl rendezték és akkor is csak részlegesen számláikat. Az áram kikapcsolása előtt hat felszólító levelet küldtek ki a családnak.

- Ügyfelünk kérte a védendő fogyasztói státuszt, az ehhez szükséges dokumentumokat azonban a mai napig nem küldték el hozzánk, pedig erre levélben is figyelmeztettük őket.

Ha igazolnák, hogy beteg gyermekük után emelt szintű családtámogatásban részesülnek, akkor előrefizetős mérőt is felszerelhetnénk náluk - így Egyházi Nikoletta, az E.ON sajtóreferense, aki kérdésünkre elismeri, ugyan az előrefizetős mérő komoly segítség, de pénz nélkül és a felhalmozott tartozás legalább részleges törlesztése nélkül, az sem hoz fényt a lakásba.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!