Tangó és advent - A forró latin tánc színei az idei trend

Balatonalmádi - Tangó, a "kandalló mellett", valamint a tradícionális "meleg otthon": ezek az idei trend színei az adventi lakberendezésben. A Szép Otthonnak Lovas Jánosné Ági virágkötő mutatta be.

Nagy Terka

A balatonalmádi virágbolt vezetője minden évben elutazik egy országos bemutatóra, hogy az aktuális trendekről tájékozódjon. Idén Szigetszentmiklóson mutatták be, milyen színek, anyagok határozzák meg az év legszebb ünnepét.

- A vezető irányvonal a tangó, a latin tánc alapszínei, vagyis a vörös, ezüst és fekete - ismertette Lovas Jánosné -,aztán a tradicionális, "meleg otthon" elnevezést viselő piros, zöld, fehér, valamint a "kandalló mellett" fantázianévvel illetett meleg tűzszínek - a narancstól a barnáig - határozzák meg a virágkötészetet és lakás díszítését. Ezekből állnak össze az adventi koszorúk is. Itt idén újdonság, hogy az alap teljesen természetes, a gyertyát pedig nem "tüskével" szúrjuk bele, hanem kis, kehely alakú tartóba helyezzük.

A trendi adventi koszorúk mellett az almádi virágkötő minden évben megköti a hagyományosakat is, hiszen a vallásosak ragaszkodnak a négy lila, egy rózsaszín gyertyát tartalmazó összeállításhoz. De minden évben vannak, akik az újdonságokat keresik, akik miatt érdemes elmenni az országos bemutatókra. Ági is ezt az időszakot szereti a legjobban, hiszen Katalin és András nap után nekiállhat az év végi díszítéseknek, ami a szokásosnál több kreativitást igényel. Hozzá vissza lehet vinni a tavaly vásárolt adventi koszorú alapot is, hogy a vevővel együtt álmodjanak új díszítést rá.

Ha nincs időnk mindig cserélgetni a vágott virágot, akkor köttessünk örökzöldből, csillogó karácsonyi díszekből állandó "csokrot". Ági ezt hajlítható fényforrásokkal egészítette ki, így a sötétben igazán hangulatos. Aki mégis az élővirághoz ragaszkodik, természetesen a mikulásvirág mellett dönt ilyenkor: a ház minden sarkába tehetünk egyet, s nem s kell más adventi dekoráció. Ilyenkor a tavaszi virágokat is viszik, mondja Ági, az illatos jácintot, nárciszt, hogy a fényes ünnepek elmúltával a szép kikeletre emlékeztessen a szürke hétköznapokban. Ha mikulásvirágot ajándékba viszünk, illesszük tartós virágtartóba és ültessünk mellé egy kedves ünnepi figurát: tündért, törpét, kismanót.

Kedves és finom dekorációja lehet az otthonnak az adventi naptár, amely akkor igazi, ha magunk készítjük. De erről legközelebb.

Adventkor változik az ajtódísz is. Míg tavaly színes tollak díszítették, idén inkább a természet kölcsönzi az alapanyagokat: a termések, bogyók, örökzöldek, a már említett színekben jelennek meg, kiegészülve az óarannyal. Az asztaldísz hasonlóképpen alakul, ennek központi része természetesen a gyertya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!