Búcsú nélkül mentek el?

Veszprém - A Napló információi szerint a német tulajdonú PML Könnyűfémszerkezet-építő Kft. munkatársainak a mai napig tartozik a társaság, pedig decemberben azt ígérték, tisztességesen elköszönnek tőlük.

Tremmer Tamás

A Naplóban már többször foglalkoztunk a veszprémi PML Kft. körül kialakult helyzettel. December közepén azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy az alkalmazottaik novemberi bérét késve rendezték, a 22-i munkásgyűlésen pedig bejelentették a cég megszűnését. A PML a 25 munkatársának december 31-i hatállyal felmondott.

A cégvezetés akkor arra ígéretet tett, hogy a munkabért és egyéb járandóságot január 10-én kifizetik, a munkaviszonnyal kapcsolatos iratokat postán megküldik. Arról is tájékoztatták a dolgozókat, hogy a PML Kft. január elején csőd-, vagy felszámolási eljárást kezdeményez önmagával szemben.

Tudomásunk szerint az ígéret ígéret maradt, a munkavállalók mai napig nem kapták meg járandóságaik egy részét (december havi munkabér, felmondási időre járó bér és egyéb járandóságok). Emellett nem adták ki, illetve hibásan kitöltve adták ki a munkaviszonnyal kapcsolatos iratokat, így a munkanélkülivé vált dolgozókat még attól a lehetőségtől is megfosztották, hogy regisztráljanak a munkaügyi központban, és jogosultak legyenek munkanélküli segélyre.

Az ígéretek ellenére a PML Kft. januárban nem kezdeményezett maga ellen sem csőd- sem felszámolási eljárást, vagyis a cég - papíron - a mai napig működik, így a munkavállalóknak nincs lehetőségük arra, hogy az őket megillető bérekhez a bérgarancia alapból esetleg hozzájussanak. A december 22-i üzemi gyűlés óta a munkáltató nem tájékoztatta a dolgozókat arról, mi a valós helyzet.

Időközben a szerkesztőségünkbe telefonált több környékbeli vállalkozó, akik beszállítói (voltak) a kft.-nek. Elmondásuk szerint a cég nekik is milliókkal tartozik, de nem mertek névvel nyilatkozni, mert attól félnek, bottal üthetik a járandóságuk nyomát.

A Napló megpróbálta tisztán látni, de a fentieknél tovább nem jutottunk. A korábban egyszer már szóra bírt dr. Udvarhelyi Miklós ezúttal nem kívánt nyilatkozni. Szerettük volna megkérdezni a felmondásokat aláíró Toldi Róbert ügyvezetőt, de elérhetetlennek bizonyult.

A telefonkönyben, illetve a tudakozó által megadott telefonszámokat automata vesz fel: a hívott szám átmenetileg nem kapcsolható. Kerestük a cég német vezetőjét, a tíz százalékban tulajdonrészes Jürgen Süesslert, de őt szintén nem találtuk, állítólag éppen Németországban volt.

A PML helyzete hatással lehet (van) az ugyanabban az épületben működő Qualiplast Kft.-re is. A társbérlet nem véletlen, hiszen a két társaság hasonló tulajdonosi szerkezetű. Állítólag ott is vannak késve fizetések, s ők is tartoznak a beszállítóiknak.

 

Címkék#pml kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!