Egyedül nem megy

Veszprém - Vannak olyan társadalmi problémák, amelyeket csak közösen, intézmények együttműködésével lehet kezelni. A szenvedélybetegség ilyen. Ez a rendezvény jó példa a közös gondolkodásra, a tenni akarásra – fogalmazott Porga Gyula, alpolgármester a Veszprémi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), illetve az Alkohol-Drogsegély Ambulancia közös szakmai fórumán.

Martinovics Tibor

A szenvedélybetegek ellátásában és kezelésében részt vevő szakembereknek dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus az új egészségmegőrzésről tartott előadást.

Mint fogalmazott, az ember birtokában van olyan képességeknek, amelyekkel elkerülhető lenne a túlzott gyógyszer-, illetve a hangulatjavítók használata.

- Egyszerű technikákkal boldogsághormonokat szabadíthatunk fel szervezetünkben, csökkenthetjük a feszültséget, optimistább életszemléletet sajátíthatunk el. Ez az új egészségmegőrzés. Nem kell kábítószer és gyógyszer ahhoz, hogy felszabadultak legyünk – vélekedett a pszichoterapeuta a Betekints Hotelben rendezett fórumon.

Dr. Zacher Gábor toxikológus a mindennapi függőségekről beszélt, míg Gazda Gábor háziorvos az alapellátásban megjelenő szenvedélybetegekről. Mint hangsúlyozta: a drogfüggők egyáltalán nem jelennek meg az alapellátásban, harminc éves praxisa alatt csupán kettővel találkozott, ellentétben az alkoholbetegekkel és a gyógyszerfüggőkkel, akiknek állítása szerint tudnak segíteni a háziorvosok.

- Az a tapasztalat, hogy nagyon fiatalon, már 14-15 éves korban kipróbálják a gyerekek az alkoholt és a drogok valamilyen fajtáját. Ha ilyenkor nem segítenek a szülők, akkor könnyen baj lehet – mondta a háziorvos, aki kiemelte: népszerű a nagyon olcsón beszerezhető szerves oldószerek használata is, pedig azok rövidtávon is jelentős agykárosodást okoznak.

Veszprémben és a megyében évek óta folyamatosan nő a szenvedélybetegek száma, tavaly mintegy nyolcszáz beteget látott el az alkohol-, drogambulancia.

– Az ellátottak mintegy fele alkoholbeteg, de egyre több a drogfüggők száma is, csak tavaly kétszázötven beteget kezeltünk. A leggyakoribb a marihuána-fogyasztás, a parti drogok, de húsz heroinista is kérte a segítségünket - válaszolta érdeklődésünkre Kiss Teodóra, az ambulancia vezetője. Wéber László, a KEF elnöke megerősítette, az ambulancia jól végzi a munkáját, amire egyre nagyobb szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!