Elbukhatnak 270 milliót

Ajka - Drasztikus lépéseket határozott el az Új Atlantisz Többcélú Kistérségi Társulás a tagi tartozások behajtására, de a támogatások esetleges elvesztésén ez sem segíthet.

Győrffy Árpád

A társulási tanács múlt heti ülésén Holczinger László elnök, devecseri polgármester kezdeményezésére elfogadott javaslat szerint a tagdíjjal vagy más összeggel tartozók addig nem juthatnak hozzá mozgókönyvtári normatívából nekik szánt részre, illetve a tartozással közvetlenül érintett más normatívához, amíg adóságukat nem rendezték.

A több mint 11 millió forintos kintlévőség túlnyomó részével, 9,4 millió forinttal az ajkai önkormányzat tartozik a kistérségnek. Schwartz Béla polgármester az ülésen ígéretet tett arra, hogy sürgősen rendezik a tartozásukat.

A spórolás érdekében döntöttek arról is, hogy meghatározatlan ideig szüneteltetik a Térségi Kilátó című újság kiadását, amit eddig az ajkai önkormányzat finanszírozott a kistérségen keresztül. A város mostani tartozásának harmada is a támogatás késése miatt gyűlt össze.

Az ülésen Holczinger László elnök arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy a társulással évek óta vitában lévő Pusztamiske és Kolontár képviselő-testülete egyaránt úgy határozott, hogy kilépnek a többcélú kistérségi társulásból.

Holczinger László szerint a lépés jogsértő, mivel a törvény kötelezően előírja a társulási tagságot. Ugyanakkor ha ez mégis bekövetkezik, akkor a többi tag is elveszti a jogot azokra a külön központi normatívákra, amiket a társulás alapján kapnak.

Az elnök szerint csak abban bízhatnak, hogy a megyei közigazgatási hivatal megakadályozza a két önkormányzat jogsértő lépését. Ha erre mégsem kerül sor, 270 millió forintot veszthetnek el jövőre.

A polgármesterek az ülésen több más mellett módosították a társulás költségvetését, elfogadták az első félévi gazdálkodásról szóló beszámolót, a közoktatási intézkedési terve és az esélyegyenlőségi program felülvizsgálatát, döntöttek több támogatási kérelemről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!