Díjemelés elhalasztva

Balatonalmádi - Hosszas vita során kemény kritikák fogalmazódtak meg a hulladékkezelő konzorcium által beterjesztett díjemelési javaslattal kapcsolatban a testületi ülésén.

Halmos György

A képviselők végül olyan megoldásról határoztak egyhangúlag, ami egyébként a társulás javaslatával is összhangban van, vagyis a tavaly elfogadott hulladékszállítási díjat, a bruttó 25 480 forintot nem emelik. (Tavaly az emelés mértéke csaknem 27 százalékos volt.) A testület a további emelés mértékéről csak akkor dönt, ha valós számok lesznek a királyszentistváni depónia működésével kapcsolatban, vagyis legkorábban 2011 tavaszán.

Czaun János, a Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy várhatóan november, legkésőbb december végére megkapja a hulladéktároló a környezetvédelmi emgedélyt, vagyis a három hónapos próbaüzem valószínűleg januárban, de az is elképzelhető, hogy csak februárban indulhat. (Az eredeti tervek szerint idén júniusban inult volna a próbaüzem, és után kezdődött volna a rendes működés.)

Dr. Kutics Károly, a pénzügyi bizottság elnöke az egész hulladéktárolási projektet egy állatorvosi lóhoz hasonlította, rengeteg problémával. Azon vélekedésének adott hangot, hogy lesznek olyan önkormányzatokk, amelyek a drasztikus emelések miatt kilépnek a társulásból. Czaun János azt hangsúlyozta, hogy az általuk beterjeszett csaknem 35 ezer forint éves díj, ami egy 120 literes edényzet 52 ürítését tartalmazza elegendő lesz arra, hogy 2012-től a rendszert működtesse, ha később legfeljebb csak inflációval növelik a díjat.

Kérdésre válaszolva Czaun János megjegyezte, hogy eddig 13, főleg Sümeg környéki önkormányzat nem írta alá a szolgáltató szerződést. Megemlítette, hogy a tervezett 4,5 százalék-os profittól el lehet tekinteni, ha tudják majd a működés valós költségeit. Dávid Gyula képviselő szerint elképesztő a társulás árképzési politikája, az, hogy közelezőp közszolgáltatásként ilyen terheket kell a lakosságra hárítani.

A testület elfogadta a Pannónia kulturális központ, illetve a turisztikai egyesület idei tevékenységéről szóló tájékoztatót. Megválasztották a bizottságok külsős tagjait: a pénzügyi és gazdaságié a korábbi tagok, Kerekes Csaba és Nagyné Matolcsi Tünde, míg a humán bizottságé Németh Attila és Kiss György lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!