Berhidai rabszolgatartók - Kevesen mernek beszélni a családról

Berhida - A szomszédok ritkán látták annak a családnak a tagjait, akiket kommandósok vittek el a napokban egyik berhidai házukból; a településen több is van a tulajdonukban. Az ügyről több embert megkérdeztünk, de a legtöbben elhárították a kérdéseket vagy nem akartak nyilatkozni.

Napló

A család egyik házával szemben élő szomszéd nem látott különösebben gyanús dolgokat, az udvaron "dolgozgatott" egy férfi, a ház körüli teendőket látta el, úgy tudja, hogy azért ételt és szállást kapott. A kommandós akcióra úgy emlékezett vissza, hogy három-négy autó és egy kisbusz állt meg a ház előtt, a rajtaütés viszonylag hamar lejátszódott.

A december tizedikén harminc napra előzetes letartóztatásba helyezett négy személy a megalapozott gyanú szerint az elmúlt öt évben tíz, javarészt halmozottan hátrányos helyzetű fiatal sérelmére követett el bűncselekményeket, a december 7-ei rajtaütés során egy személyt mentettek ki. Az ügyben szereplő sértettek adatait a rendőrség zártan kezeli.

A közvetlen szomszédban lakó nő többször látott a család háza előtt gépkocsit, volt amikor külföldi rendszámút. "Bár szomszédok voltak, nem tartottuk a kapcsolatot" - közölte Szabó Rózsa. A rendőrségi gyanúsítással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte azok elképzelhetőek, mindenki tartott a családtól, sok pletyka keringett róluk a városban, ahogy fogalmazott, nyugodtabb lett a település. Éppen a helyi polgárőrség vezetőjével beszélt, aki ezt megelőzően körzeti megbízott volt Berhidán. Vámos Tamás elmondta: korábban többször is jeleztek bizonyos bűncselekményre utaló nyomokat, de az volt a válasz, hogy nincs elég információ. A férfi szerint lakásmaffia jellegű tevékenység is folyt a városban. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség ingatlan adás-vételi szerződéseket is vizsgál a nyomozás során.

A város legutóbb akkor szerepelt a címlapokon, amikor egy kereskedelmi tévének nyilatkozó férfi bántalmazással vádolt egy körzeti megbízottat. A rendőr ellen eljárás indult. A beszélgetés során felmerült az az ügy is, Vámos Tamásnak kétséges, hogy valóban úgy történt, ahogy az napvilágot látott.

Az előzetesben lévő család tagjainak gyanúsítotti listáján szerepel, hogy többek között hiteleket vettek fel a sértettek nevére, illetve felélték a számukra folyósított szociális juttatásokat. Pergő Margit, Berhida polgármestere ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, hogy amennyiben a nyomozás során a rendőrségtől érkezik ezzel kapcsolatban kérés, akkor segítik a munkájukat, utánanéznek ki vette fel a segélyeket.

A mostani berhidai ügy egyébként nem egyedüli a megyében, tavaly Pápán göngyölítettek fel hasonló bűncselekményt, abban az ügyben 18-45 év közötti személyeknek ígértek munkát szállással a gyanúsítottak, ezután családtagjaikkal összeugrasztották a sértetteket, így nemigen volt visszaút számukra. Testileg és lelkileg folyamatosan terrorizálták őket, elvették a családi pótlékot, illetve értékeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!