Indoklás nélkül - Felmentették Wolf Viktóriát

Balatonkenese - Indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette a testület a település jegyzőjét csütörtökön este - a váratlan esetről korábban már beszámoltunk.

Halmos György

A négy képviselő által jegyzett sürgősségi indítványt a jelenlegi (és egyben a korábbi) polgármester ellenszavazata ellenére négy igen vokssal fogadták el, egy nem és egy tartózkodás ellenében. (A testületi ülésen az alpolgármester nem vett részt.) A napirendi pontot a testület sürgősségi indítványként tárgyalta, annak tartalma Tömör István polgármestert és a hallgatóságot is meglepte.

A polgármester a témával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. A képviselők többsége határozott arról is, hogy Wolf Viktória jegyző munkáját a hivatal egyik alkalmazottja látja el a továbbiakban. Döntés született arról, hogy Kürthy Lajos, aki az előző, 2006-tól 2009 végéig működő testület tagja, korábban polgármester volt, tanácsadóként segíti az önkormányzatot. A jegyzői posztra pályázatot írnak ki márciusban.

- Nem kaptunk választ a miértre, és arra sem,  ennek mi volt a célja, elképzelhető, hogy van már jelöltjük a jegyzői posztra - jegyezte meg Sörédi Györgyné képviselő. - A legutóbbi közmeghallgatáson egy helyi lakos arról beszélt: jó lenne, ha a testületben megszűnne a négy-hármas szembenállás, mert ez nem tesz jót a településnek; úgy látszik, ez üres ígéret volt, én például a testületi ülés előtt tíz perccel értesültem a képviselőtársaim által benyújtott sürgősségi indítványról.

Wolf Viktória jegyző érdeklődésünkre elmondta, hogy a csütörtöki döntésnek semmilyen előjele nem volt, megdöbbentette a lépés. Hozzátette, hogy a sürgősségi indítvány elfogadása azért is érthetetlen számára, mert a jelenlegi testület tavaly novemberben kiválóra értékelte szakmai munkáját.

Balatonkenesével körjegyzőségben van Küngös és Csajág. A két település polgármestere pénteken reggel értesült a döntésről. Szabó Gergely, Küngös első embere megdöbbent a fejlemények miatt. A jegyző szakmai munkájával teljes mértékben elégedettek voltunk - tette hozzá. Megemlítette, hogy a körjegyzőségi megállapodás szerint a jegyzővel kapcsolatos döntésekbe a két kistelepülés vezetőjét is be kell vonni, ezért ez a döntés törvényességi aggályokat is felvet. Nem tudom, hogy a döntés a folyamatban lévő ügyekre, a körjegyzőség jövőjére milyen kihatással lesz.

Verebélyi Zoltán, Csajág polgármestere szintén azt emelte ki, hogy a megállapodás értelmében velük is egyeztetni kellett volna. Derült égből, mint a villámcsapás - jellemezte a jegyző felmentésével kapcsolatos helyzetet.

A testület nemrég azért került az érdeklődés középpontjába, mert 2010 októberében harmadik ülésen, a hetedik alkalommal sikerült csak a Tömör István által javasolt alpolgármestert megválasztania. Még korábban, 2009 szeptemberében pedig azért, mert a várossá válás után alig negyvennyolc órával feloszlatta magát a testület, és emiatt időközi választásokat kellett kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!