Kimondottan büszke a korára a bajnoknő

Balatonfűzfő - Elsöprő lendülettel mesél az újrakezdésről, kedvesen mosolyogva sorolja a két év kihagyás okait. Állítja, hogy nem fog görcsölni, sokkal inkább arra kíváncsi: mire lesz képes versenyhelyzetben.

Novothny Ottó

A célja egyértelmű: kiharcolni a jogot, hogy Londonban az olimpián ott lehessen. (Ez lehetne élete ötödik ötkarikás szereplése...) Ehhez pedig az idén "csupán" olyan eredményt kellene elérnie, amellyel kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra.
- Harminc éven keresztül lőttem, boldogan és jókedvvel - kezdte Igaly Diána olimpiai bajnok skeetlövő. - Aztán vitába keveredtem a budaörsi lőtérrel kapcsolatban, ami oda vezetett, hogy nyugodt körülmények között már nem tudtam készülni. Ez két évvel ezelőtt történt, azóta csak edzegettem.

- Azt hogyan kell csinálni?
 
- Mindig nálam volt a puska, és ha lőtér felé jártam, akkor bekéredzkedtem.

- Merthogy puska nélkül egy Diána elképzelhetetlen.
 
- Így igaz. Egyébként az tény, hogy családi le- és felmenőink évtizedekre visszamenőleg vadászok voltak. A névválasztás sem volt a véletlen műve: akkoriban még engedélyeztetni kellett, mert Magyarországon nem volt bejegyezve.

- Soha nem értettem, hogyan van szíve valakinek lelőni azt a csodaszép szemű őzikét.
 
- Az édesapám megtanított a vadgazdálkodásra, az állatok tiszteletére, ám ezzel most nem untatnám, pedig nagyon komoly dolog. Azt azonban elárulom, hogy életemben egy őzet lőttem le, azóta inkább fácán és nyúl az áldozatom.

- Na meg persze a korong.
 
- Abból, remélem, minél több lesz. A reflexeim a régiek, elsősorban mentálisan kell visszaérnem a tophoz. A mi sportágunk olyan, hogy jönnek ugyan a fiatalok, de az idősebbek is maradnak, mert még ötven év felett is lehet sikert elérni. Ugyanakkor persze ez nem olyan, mint a kerékpározás, amit nem lehet elfelejteni. Aki ugyanis azt mondja, hogy nem remeg a lába, amikor a lőállásba lép, az hazudik. Csakhogy ezek a tünetek legyőzhetők, ha fejben minden oké.

 


 
- Örülök, hogy szóba hozta az életkort, mert ha én említem, az udvariatlanság.
 
- Nem tud megfogni, én ugyanis kimondottan büszke vagyok a negyvenhat évemre. Vannak ambícióim, van kitartásom, erőm, és nem utolsó- sorban éppen az eltelt esztendők miatt mondhatom magamat rutinos versenyzőnek.

- Azért biztosan van olyan riválisa, aki bosszankodott a visszatérése hallatán.
 
- Lehet, de ezt nyilván senki nem közölte velem. Egyébként is, egész életemben arra törekedtem, hogy szeressenek az emberek, nekem a szeretet az életelemem. Évek óta meglep, hogy az emberek, például ha vásárolok, a mai napig odalépnek hozzám, megölelnek, megismernek. Most pedig a hír hallatán őszintén meghökkentett az az érdeklődés, ami körülvesz.

- Engem viszont az lep meg, hogy ehhez nem kellett borzasztó helyzeteket átél-nie a különböző celebműsorokban.
 
- Nem titok, felsorolás és címek nélkül mondhatom - nehogy reklámot kapjanak-, csaknem valamennyivel kapcsolatban megkerestek. Udvariasan, kedvesen, a korábban említett szeretettel utasítottam vissza az ajánlatokat, nem megbántva senkit. Utóbbit az értem szorítókkal sem szeretném megtenni, éppen ezért kell hangsúlyoznom, hogy egyelőre az a célom: jól érezzem magam, görcsösség nélküli örömlövészetet csináljak. Aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég, illetve nyilván a jövőt is befolyásolják majd a történések. Addig is, a csodaszépen fejlődő fűzfői lőtéren is előfordulok majd időnként.



Igaly Diána 1965-ben született, a sydneyi olimpián 2000-ben bronzérmet szerzett, majd Athénban négy esztendővel később skeet szakágban a dobogó legtetejére állhatott fel. Érdekesség, hogy már 1992-ben is meghívott vendégként részt vett Barcelonában az ötkarikás játékokon, ahol a férfiak között végzett a 42. helyen. Diána kétszeres világbajnok, 1998-ban és 2002-ben verte az egész mezőnyt. A sportolónő elmondta, hogy egyetemista fia még nem mutat érdeklődést a puskákkal, a vadászattal kapcsolatban, de bízik benne, hogy később ez megváltozik és nem szakad meg a sok-sok éves családi hagyomány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!