Nem találták meg a királyszentistváni tűz okát

Székesfehérvár - Lezárult a királyszentistváni hulladékkezelő üzemben keletkezett tűz vizsgálata. A szakértők nem találtak bizonyítékot arra, mi okozta a tüzet. Erről Németi László, a székesfehérvári tűzoltóság tűzmegelőzési osztály vezetője beszélt a Naplónak.

Németh F. Bernadett

Elmondta: nem állapították meg a tűz keletkezésének okát, mivel nem találtak egyértelmű bizonyítékot, találgatni viszont ekkora horderejű ügynél nem akartak. A tűzvizsgálati jegyzőkönyvet megküldték az érdekelteknek, de az anyag nem nyilvános, tudtuk meg.

Németi László lapunk kérdésére azt válaszolta: jogszabályi kötelezettség nincs arra nézve, hogy hulladékkezelő létesítményben tűzjelző berendezést szereljenek fel. A szakértő véleménye az, hogy a hulladékkezelőben a rossz körülmények - például az óriási por - miatt nem lenne értelme tűzjelzőnek, mivel azokat nem ilyen célra találták ki. A hulladékkezelő adottságai miatt sok lett volna például a téves riasztás.

A hulladékkezelőben tárolt anyagok együttes hatásával kapcsolatban Németi László azt mondta, nem tiltja jogszabály, hogy a királyszentistváni telepen is lerakott anyagokat a csarnokban tárolják, ez a telep szakmai vezetésének kompetenciája.

Lapunk úgy tudja, hogy a kivitelező cég, a KSR2008 Konzorcium a tűzvizsgálat eredményének megfellebbezését fontolgatja, így az még nem jogerős, de a cégnél szabadságolások miatt hétfőn nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!