Gyakorlat élesben: Veszprémi helyszínelők

Veszprém - Az elmúlt évek jó szerepléseit koronázták meg a megyei helyszínelők a napokban, akik az Aggteleken rendezett országos versenyen a dunántúli megyék versenyzői közül elsőként állhattak a dobogó legmagasabb fokára.

Halmos György

A veszprémi csapat tizenkilenc megyei és a BRFK egységét utasította maga mögé a Vedres Mátyás országos bűnügyi technikai emlékversenyen. A csapatot Koltay Nándor, Fazekas Norbert századosok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának munkatársai és dr. Linczmayer László őrnagy, a balatonfüredi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője alkotta.

Horváth Zsolt, a csapat kapitánya a Napló érdeklődésére elmondta, hogy a kétnapos verseny egyik része a gyakorlati ismeretekre, a másik fele az elméleti tudásra fokuszált. A versenyzőknek tíz helyen 25-25 perc alatt kellett a gyakorlati feladatot végrehajtaniuk, melyek között megtalálhatóak voltak a vagyon- és életellenes helyszínek egyaránt. Egyes helyszíneken igazságügyi orvos szakértő nélkül döntötték el, hogy adott helyen emberölés történt-e, vagy rendkívüli halálesettel kapcsolatos a megoldandó feladat. Döntésük eredményeként bűnügyi nyomozás indult, vagy közigazgatási eljárásban vizsgálták a körülményeket. Az esetek helyszíneinek többsége, mint később kiderült, a Borsod megyében elkövetett gyilkosságok, egyéb bűncselekmények helyszíneinek mása volt, emiatt az idei verseny alapvetően különbözött az előző évek megmérettetéseitől. Kihívásokkal teli volt a feladat, azonban a csapat tagjait sem lehet kezdőknek nevezni, hiszen közreműködtek többek között a Cozma-gyilkosság, illetve az alsóörsi rendőrgyilkosság helyszínének nyomrögzítésében is.

A verseny második részében szakmai tesztfeladatsort kellett megoldaniuk a versenyzőknek, ami egy 86 kérdésből álló, emberpróbáló feladat volt. Szoros versenyben első lett a veszprémi csapat, őket a nógrádiak egy, illetve két és fél ponttal lemaradva a békésiek követték. 

 

Vedres Mátyás 1960-tól 1997-ig teljesített szolgálatot a Belügyminisztérium és a rendőrség állományában. A társadalomra kiemelten veszélyes bűnesetek feldolgozásában jelentős eredményeket ért el, az egyik legfelkészültebb bűnügyi technikus volt, kollégái sokat tanultak tőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!