Krematórium vs Királyszentistván - Nem győzték meg a lakosokat

Királyszentistván - Rendkívüli testületi ülésen hallgatta meg a testület csütörtökön a település külterületén tervezett krematórium építtetőit, és a megjelent lakosok is elmondhatták a véleményüket a beruházásról, amit kivétel nélkül elutasítottak és támadtak.

Halmos György

A beruházó képviseletében felszólaló Hő és Tüzeléstechnikai Kft. képviselője arról próbálta meggyőzni az érdeklődőket, hogy soha egyetlen magyarországi krematóriummal nem volt probléma, azok tisztasága a kórházakéval vetekedik, "észrevétlenné válik egy pillanat alatt".

A beruházó cég, a CoreComm Si Kft. tulajdonosa, Horváth Balázs arról beszélt, hogy áprilisban tájékoztatták a polgármestert a terveikről, és nem a cég munkatársa volt az a személy, aki ígéretet tett a népszavazással kapcsolatban. Kiderült az is, hogy a területet a közelmúltban vásárolta meg a cég. Visszautasította azt a vádat, hogy erkölcstelenek lennének, mindvégig jogszerűen viselkedtek.

Kőszegi Ilona polgármester többször hangoztatta, ígéretet kaptak arra, népszavazás lesz a kérdésben, és arról is szó esett, hogy ennek költségeit állja a cég. Szólt arról, hogy minden törvényes eszközzel próbálták megakadályozni a létesítmény megépülését, de sem az ombudsman, sem a minisztérium, sem a környezetvédelmi hatóságok nem nyújtottak ebben támogatást. Mészáros Lajos alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a beruházó itt hívatlan vendég.

- Felháborító, hogy a közösség érdekeit ennyire figyelmen kívül lehet hagyni – mondta, és hozzátette: minden törvényes eszközzel azon lesz, hogy a megnehezítse a beruházó munkáját. - Nem a kemencékkel van a gond, hanem azzal, hogy egy szabadidőpark mellé tervezték.

Volt olyan felszólaló, aki arról beszélt, hogy a "legmodernebb" és "eu-konform" szöveggel már annyiszor becsapták a királyszentistvániakat.

Az építésügyi hatóság képviselője elmondta, hogy a lehető legalaposabban körüljárták a kérdést, mielőtt kiadták az engedélyt, mert nagyon kényes téma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!