Elfelejtett segítők az iszapkatasztrófában

Székesfehérvár - A vörösiszap-katasztrófa első évfordulóján nagyjából száz elismerést osztottak ki minap a devecseri megemlékezés helyszínén. De van ezzel egy kis baj.

Tihanyi Tamás

A katasztrófa elhárítása, a mentés során tanúsított kimagasló helytállás, illetve az azt elősegítő tevékenység okán idén kétezer, "Rendkívüli helytállásért" elnevezésű  érdemjel adományozható. A Független Rendőr Szakszervezet a Fejér Megyei Hírlaphoz elküldött állásfoglalása szerint az érdemjelet eddig csak magas rangú, prominens személyiségek kapták, országos és megyei szervek civil, vagy hivatásos felső beosztású vezetői. A legalacsonyabb rendfokozatú kitüntetett  a hivatásos állomány esetén  őrnagy volt.

- A történtek azt sugallják, hogy a katasztrófa elhárításában ennél alacsonyabb rendfokozattal rendelkező városi és helyi rendőrök, kapitánysági dolgozók  nem vettek részt - mondta Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet megyei elnöke.  - Mintha ők hónapokig távol lettek volna a helyszíntől, nem kötözték volna a sebesülteket, nem látták volna el a sérülteket, nem vitték volna a hordágyakat, nem gázoltak volna a mérgező anyagban, nem mentették volna  az embereket. A valóság azonban az, hogy nagyon sok tiszthelyettes megtette ezt, majd lapátolta az iszapot, s vett részt később is a helyreállítási munkálatokban. Jól tudjuk, hogy őrmestertől őrnagyig, egyszerű mentőápolók és beosztott tűzoltók is keményen részt vettek a mentésben, s elsősorban ők voltak azok, akik testi épségüket veszélyeztették.

Orgovány Zoltán emlékeztetett arra: a sérült rendőröket meglátogatták ugyan a magas rangú  vezetők egy fénykép és egy újságcikk erejéig, ám utána el lettek felejtve. Ahogy múlik az idő, csökken az érdeklődés, s bár a szakszervezet igyekszik felhívni a figyelmet a tiszthelyettesek helytállására és elmaradt elismerésére, ennek az egy éves évfordulón nem volt jele.

- A megemlékezésre már nem is  hívták őket, vagy legfeljebb csak azért, hogy biztosítsák  a rendezvényt,  hogy mások zavartalanul ünnepelhessenek. Pedig egy éve még gyakorlót, bevetési ruhát húztak, ám azóta még csak egy száz forintot érő oklevelet sem kaptak. Kíváncsiak vagyunk, hogy az erre az évre még előirányzott 1900 darab érdemjelből jut-e nekik valamennyi? A szakszervezet egyébként a maga erejéből elismerte  a devecseri őrsön szolgálók helytállását, köszöntöttük azt a rendőrt is, aki életet mentett:  egy kislányét, akinek szeme világáért annak idején egy ország aggódott - tette hozzá Orgovány.

Somogyi Tamás sem kapott  elismerést, igaz, ő lett az év rendőre Veszprém megyében. Így emlékezett: "Derékig merültem a zagyban. Megközelítettük azt az embert, aki  a ház tetejéről kért segítséget. Azt kiabálta, hogy  az egyik gyerekét elvitte az ár, a másik valószínűleg megvakult, s ha nem visszük el, meg fog halni..."

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!