Üzleti titok a tűzvizsgálati jelentés

Budapest - Üzleti titok a tűzvizsgálati jelentés, amit csak az ügyfél hozhat nyilvánosságra – ez az álláspontja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF). A királyszentistváni tűz kapcsán kérdeztük őket.

Németh F. Bernadett

A veszprémi városi közgyűlés szocialista képviselői szeretnék, ha a királyszentistváni hulladékfeldolgozó telepen kiütött tűz vizsgálata során keletkezett anyagok nyilvánosak lennének. Mivel az ügyben eljáró tűzoltóságtól nem kapták meg az iratokat, Jóri András ombudsmanhoz fordultak, aki azt az állásfoglalást adta, hogy két vonatkozó törvény alapján a tűzvizsgálati jelentés nyilvánosságra hozható. Erre a kérésünkre az OKF azt közölte:

„A tűzvizsgálat a tűzvédelmi hatóság által, jogszabály alapján, szakmai tapasztalatok gyűjtése céljából lefolytatott eljárás, így a tűzvizsgálat során készített jegyzőkönyvek, feljegyzések, fotók és bármely más iratok olyan üzleti titkot is tartalmazhatnak, amelyek a hatóság számára – jogszabályi háttérrel biztosítottan – hozzáférhetőek, de a nyilvánosság számára nem közölhetők. Ez akkor is fennáll, ha az ügyfél a tűzesetről hatósági bizonyítvány kiállítását kéri.  A tűzvizsgálati jelentés legfeljebb az ügyfél részére adható ki, aki dönthet az abban foglaltak nyilvánosságra hozásáról.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!