Elárverezik a Voki győri ingatlanjait

Pápa, Győr - Lapunk a kezdetektől figyelemmel kíséri a Vocational Academy Alapítvány által működtetett, majd sorsukra hagyott iskolák sorsát. Éppúgy, mint azokét a pedagógusokét, akik - bár jogerős bírósági ítélettel rendelkeznek - harmadik éve nem kapják meg elmaradt bérüket.

Nagy Imre

Emlékeztetőül tekintsük át a tényeket. A fenntartási lehetőségek hiánya miatt jó néhány Veszprém, illetve Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülés önkormányzata még 2007-ben úgy döntött, az iskola további működése érdekében hosszú közoktatási megállapodást köt az akkor még győri székhelyű Vocational Academy Alapítvánnyal. A zavartalan működést Nagy Ottó László, az alapítvány elnöke a több mint 3,5 milliárdos alapítványi vagyonnal garantálta. Ám, a gondok már az első tanévkezdést követően jelentkeztek. A pedagógusok nem, vagy csak részleteiben kapták meg bérüket, és jelentős közüzemi tartozás is keletkezett. Az alapítvány számláján már 2007-ben inkasszó volt. Bizonyítható, hogy az alapítvány a húszegynéhány kisiskola után kapott normatívát egy az egyben az APEH-tartozás kifizetésére használta fel.

Az Oktatási Hivatal 2008-ban vizsgálta a "Voki" működését. Számos hiányosságot, jogsértést állapítottak meg, a legsúlyosabbat a pedagógusok foglalkoztatása terén, és 960 ezer forintos bírságot szabtak ki. Feljelentést tett az alapítvány ellen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az E-ON, illetve az azóta magukra hagyott, részben tönkrement iskolák pedagógusai is. Vizsgálatot folytatott az APEH, a Munkaügyi Főfelügyelőség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség, és a Főjegyzői Hivatal is. Később nyomozást folytatott a győri és a pápai rendőrkapitányság. Feljelenést tettek, büntettek, szankcionáltak, ám mindezt komolyabb következmények nélkül "vészelte át" az alapítvány, melynek elnöke azóta már - kis névváltoztatást követően - az Alföldre helyezte át működését, magukra hagyva a tönkrement kisiskolákat. Személyi felelősök nincsenek. Parlamenti interpellációk, ígéretek születtek az ügyben, ám a végleges lezárásra - a pedagógusok számára is érthetetlen módon - a mai napig nem került sor.

A ma is prosperáló alapítvány bejegyzett tartozásai hatalmas összegre rúgnak. Banki tartozása 517,7 millió forint, bértartozása (nyolcvanhét pedagógus és közoktatási alkalmazott) 116 millió. A közműtartozás 20 millió, a vállalkozóknak 3,5 millió forinttal maradt adósa a Voki. Egyéb pénzkövetelés 17,8 millió forint. Mindezeket az összegeket a bírósági ítéletek értelmében 3,5-4 évnyi kamat is terheli. A legújabb információk szerint most mégis mozdult valami az ügyben: Győrben, január 31-én elárverezik az akadémia iskolaépületét. Az árverést a több mint három éve jogerős bírósági ítéletekkel rendelkező károsultak kezdeményezik. Két győri ingatlanról van szó, melyek becsült értéke, egyben a kikiáltási ár, összesen 895 millió forint.

Árvay Péter sopronkövesdi tanár kollégáival szenvedő alanya a régóta húzódó ügynek. A kezdetektől gyűjti a dokumentumokat, érvel, kilincsel, de legtöbbször falakba ütközik.

- Amennyiben az árverés sikerrel jár, és a becsült értéken sikerül eladni az ingatlanokat, úgy az összeget arányosan osztják szét a károsultak között. Így talán a pedagógusok is megkaphatják végre az őket megillető bért - fogalmaz. Mint azt a győri önálló bírósági végrehajtó ingatlanárverési hirdetménye közli, az ingatlanok előzetesen megtekinthetők. Az árverés nyilvános, és úgynevezett kínai típusú, tehát a licitek lefelé mennek, akár a kikiáltási ár ötven százalékáig. A település önkormányzatának elővásárlási joga van. Ám mindezek a részletek mellékesek a pedagógusok szempontjából, akik - köztük a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola volt és jelenlegi pedagógusai - csak az őket megillető jogos járandóságukhoz szeretnének hozzájutni. Három év után, kamatostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!