Egyre romló helyzetben a háziorvosok

Veszprém - A helyzet több mint rossz, már-már tarthatatlan. Egy háziorvosi rendelőben is annyi bért, jövedelmet kellene kapnia az ott dolgozó szakmai gárdának, amennyiből meg lehet élni.

Varga Domokos Péter

Dr. Kovács György veszprémi háziorvos mondta ezt lapunknak. A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező  orvost arra kértük, fejtse ki álláspontját a háziorvosok helyzetéről. A Fakoosz Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke, dr. Selmeczi Kamill ugyanis az egyik országos napilapban azt nyilatkozta, legkésőbb a kormányzati ciklus végéig kártyapénzük megduplázására számítanak az alapellátó orvosok. Követelésük teljesítéséhez 50-60 milliárd forinttal kellene a háziorvosi kasszát megtoldani a kormánynak. Ha nem érnek el eredményt, júniusban demonstrálnak - tette hozzá Selmeczi Kamill. 

Dr. Kovács György szólt arról, a háziorvosokat a mostani alkalmazási formájukban vállalkozónak minősítik ugyan, de helyzetük szerinte nem azonos a vállalkozókéval. Ha amazok többet vállalnak, akkor többet keresnek, de az orvosoknál ez nincs így. Ahogy fogalmazott, "akkor is ugyanannyit kapok, ha meghalasztom az élőt vagy feltámasztom a holtat". A finanszírozásnál a végzett munka minőségét semmilyen módon nem veszik figyelembe. A háziorvosoknak - akik közé beleértjük a házi gyermekorvosokat és a fogorvosokat is - az egészségbiztosító úgynevezett kártyapénzt fizet, ennek az összege tíz éve nem változott. A kiadásaik viszont folyamatosan nőnek, ha netán pluszbevételük keletkezik, azt nyereségadó terheli. A praxisok finanszírozásának összegét mindenképpen emelni kellene, mert az idősebb, röghöz kötött generáció még dolgozik "ilyen megalázó bérekért", de a fiatalabbak kimennek külföldre, így az ellátás kerülhet veszélybe. A kórházakat és a háziorvosi praxisokat is az idősebb generáció, a nyugdíjasok tartják még életben - hangsúlyozta  a veszprémi háziorvos. A szavukat fel kell emelni, tiltakozni kell, de a sztrájkot Kovács doktor semmilyen módon nem tartja megengedhetőnek. A betegek nem szenvedhetnek hátrányt, rajtuk keresztül nem lehet a kormányzatot zsarolni - tartja. A figyelemfelkeltést például úgy tudja elképzelni, hogy "nonstop" rendelnek.

Dr. Ferencz Judit devecseri háziorvos is érzi a problémát, de az ő esetében a praxis működtetését még nem veszélyezteti. Ennek egyrészt az az oka, hogy az átlagosnál több beteg tartozik a praxisába. Bár ez is csak egy bizonyos mértékig előny, mert adott betegszám fölött a kártyapénz degresszíven viselkedik, azaz elkezd csökkenni. A két éve az Év orvosa címet is elnyerő doktornő emellett üzemorvosként is dolgozik, valamint gyakran vállal ügyeleteket, ezzel egészítve ki jövedelmét.

 

Miből tevődik össze a praxisfinanszírozás?

A háziorvosi praxisokat az egészségbiztosító finanszírozza, a köztudatban ezt a formát hívják kártyapénznek. Ez háromféle tételből tevődik össze: az úgynevezett fix díjból, a területi pótlékból és a háziorvosnál leadott taj-kártyák után járó összegből. A területi pótlék azt jelenti, ha túl kicsi a körzet, ott az összeget kipótolják. Ha viszont túl nagy egy adott település lélekszáma, de csak egy háziorvos dolgozik, ott egy bizonyos létszám felett nem jár finanszírozás, de minden beteget el kell látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!