Gyepápolás az utolsó pillanatban

Ha valaki szép gyepet akar, azzal munka van, nem is kevés! De a megnyugtató, csodálatos látványban sok örömünket lelhetjük.

Tremmer Tamás

- Az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy az évben szép legyen a gyepünk - hívta fel a figyelmet az időszerűen elvégzendő munkára Andl József, egy kertészeti kisgépeket forgalmazó cég tulajdonosa. Hiszen most a füvet nagyon rövidre kell vágni, majd utána jó mélyen szellőztetni. Ezzel a művelettel elvágjuk a gyökereket, amivel új hajtások képződnek, valamint kitépjük a gyomot, illetve a száraz fűszálakat. Mindez szükségszerű ahhoz, hogy a gyep megújuljon a tél után. Ha ezt megcsináltuk, heti egy-két alkalommal elegendő a locsolás.

Andl József jelezte, ha alkalmanként csak úgy öntözgetjük a területet, az hozza magával a gondokat, ilyenkor a fű például mohásodhat. A locsolásnak alaposnak kell lennie, talajtól függően 10-20 liter is kellhet egy négyzetméterre.

A pázsitot hetente kétszer illik nyírni, de a vágáshossz nem lehet több a fűszál hosszának az egyharmadánál! Arra is ügyeljünk, hogy nyáron már öt centi alá ne menjünk. A pázsit ekkor nyújtja a legszebb látványt, a gyökér intenzíven fejlődik, és a nedvességet is jobban tartja a talaj.

A fű táplálásához nem pétisó kell, hanem gyepműtrágya. Ez utóbbi tartalmazza mindazt, amire a növénynek szüksége van, védi az egészségét, és a nagyságát is meghatározza. Trágyázás után azonnal locsolni kell, hogy az anyag bemosódjon a földbe, különben kárt okozunk, a granulátum kiégeti a füvet.

Ha a gyepben foghíjakat találunk, pótolni kell. Kifejezetten pótló fűmagot használjunk, ezek rettentő gyorsan gyökeret hajtanak, hamar idomulnak a többihez, s észre sem lehet venni, hogy hol történt a pótlás.

 

Modern és sokoldalú gépek segítenek

A terület nagyságától függ, milyen géppel nyírjunk. Ötszáz négyzetméter fölött már a nagy teljesítményű benzines fűnyírók ajánlottak, alatta a benzines mellett megfelelő az elektromos, illetve az akkumulátoros is. A legújabb fejlesztés a robotfűnyíró, amely emberi felügyelet nélkül dolgozik, a programozásától függően akár éjszaka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!