Készül az egyedülálló látványosság Almádiban

Balatonalmádi – Június végén lesz a Szent Erzsébet ligetben kialakított Kézfogás elnevezésű európai szoborpark területének műszaki átadása, a tervek szerint a szezonban már legalább fél tucat alkotás díszíti majd az egyedülálló kulturális létesítményt.

Halmos György

Veszeli Lajos festőművész, a szoborpark ötletgazdája elmondta, hogy a parkban körülbelül félszáz alkotás kap helyet, ezek közül szeretnék, ha 20–22 darab külföldi felajánlásokból érkezne, egyetegyet például a testvértelepülésektől.

– A Külügyminisztérium segítségével felvettük a kapcsolatot az uniós országok kulturális illetékeseivel, elküldjük számukra a bemutatkozó anyagunkat, azt kérjük, hogy az országukra jellemző alkotást ajánljanak fel számunkra – mondta a festőművész. Szeretnénk, ha a kiállított szobrok közül legalább húsz külföldről érkezne – tette hozzá. A többi szobor a két évtizedes múltra visszatekintő, almádi székhelyű Balaton Tárlaton kiváló eredménnyel szereplő, díjazott szobrászok alkotásaiból állna. A szobrok kiöntését, elkészítését támogatók segítenék, akik tulajdonképpen az örökbefogadók lennének, nevük megjelenne az alkotás mellett – magyarázta.



Hozzátette: a szoborpark környezetének építését végző cég már felajánlott három alkotást; neves közéleti személyiségek közül többen felajánlották, hogy kapcsolataikkal sokat tudnak segíteni minőségi szobrok Balatonalmádiba hozatalában, konkrét ígéretek is elhangzottak. A liget egyik meghittebb részén, de a szoborparkhoz kapcsolódva egy olyan területet alakítanak ki, ahova a település történelmében jelentős szerepet játszó közéleti személyiségek mellszobrai kerülnek. A szoborpark kialakításához, tájépítéshez, a szobortalapzatok, posztamensek elkészítéséhez nettó 36 millió forintot nyert pályázaton a város.

A szobrok egy részét megvilágítják, sőt a város pályázott arra is, hogy a park nagy részét bekamerázzák a rongálások elkerülése érdekében. A tervezők pihenőhelyeket és sétautat, illetve ivókutat alakítottak ki, színpad is épül a területen, de gondoltak a kerékpárosokra, számukra is készül pihenőhely. A szoborparkot teljes pompájában a tervek szerint 2013. augusztus 20-án adják át hivatalosan is.



Sokan tettek a készülő látványosságért

Veszeli Lajos beszámolt arról a tervükről is, hogy szeretnék, ha az önkormányzattól kezelésbe kapnák az Öreg-hegyen lévő, egykor a repülőtérhez tartozó épületet. Ebben szobrász egyetemistáknak szerveznének művésztábort, amit a jelentős köztéri szobrokat jegyző Fáskerti István szobrászművész vezetne, aki egyébként több ismert almádi közéleti személyiséggel sokat tett a parkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!