A Don-kanyarban veszett el az aprócska szótár?

Pétfürdő - Minden bizonnyal a messzi Szibériát és Németországot is megjárta az a közel 90 éves aprócska szótár, amelynek eredeti gazdáját, Kovács Tibor pápai ejtőernyőst keresi a pétfürdői Bálint Gézáné.

Szabó Péter Dániel

A doni megemlékezésekről megjelent cikkek apropóján kereste meg szerkesztőségünket a Pétfürdőn élő hölgy, aki több mint húsz esztendeje őrzi az egyébként 1924-ben kiadott könyvet.

- Az öcsém sokáig Németországban dolgozott, a rendszerváltás környékén több alkalommal is jártunk náluk a férjemmel Frankfurtban és Mannheimben. Az egyik látogatás alkalmával a bolhapiacon vettem észre egy aprócska, kissé viseltes német-magyar szótárt. Rögvest megvettem, s hazahoztam. Nem is foglalkoztam vele, a polcra került a többi mellé, a német nyelv régi kedvelőjeként ugyanis több szótáram is van. Néhány évvel ezelőtt azonban lapozgatni kezdtem, s megakadt a szemem néhány tollal és ceruzával írt bejegyzésen - kezdi a történetet otthonában, majd mutatja is a tenyérnyi nagyságú kötetet.

A feljegyzések szerint - amelyek már 20 évvel ezelőtt is a könyvben voltak - az Altay Rezső által szerkesztett szótár Kovács Tibor ejtőernyős szakaszvezető tulajdona volt. A pápai férfi, legalábbis a rövid beírás szerint, a magyar hadsereg első századában szolgált. A hátsó oldalon szerepel még, hogy Kovács Tibike unokaöcs. Bálint Gézáné talált benne még egy újságból kitépett fecnit is, amelynek egyik oldalára csak annyit írtak cirill betűkkel: Kuznyeck. A cédula másik felén egy rövidke mondat szerepel: "Magyarországtól hat nap gyorsvonattal Szibéria".

- A doni hősök tiszteletére rendezett megemlékezések idején mindig eszembe jut a szótár. Úgy érzem, hiába vettem meg a bolhapiacon, ez a kis könyvecske mégsem az én tulajdonom. Épp ezért szeretném visszaadni a tulajdonosának, vagy legalábbis a családjának. Próbáltam már több fórumon is, de nem jártam sikerrel. Bízom abban, hogy a Napló révén megtaláljuk az egykori pápai ejtőernyős, Kovács Sándort vagy családtagjait - meséli a pétfürdői asszony, aki elmondja, a nagyítóval végzett házi vizsgálatok során több szamárfület is talált a könyvben.

- Érdekes lehet, hogy mely oldalakon hagyott ily módon jelzést a szótár egykori tulajdonosa. Olyan, katonai szempontból is értelmezhető szavakat találunk, mint bátor, becsület, jelentés vagy épp jellem - jegyzi meg zárásképp Bálint Gézáné, majd kéri, ha bárkinek ötlete vagy elképzelése van, keresse meg a szerkesztőséget, hogy közel 70 esztendő után a hadak útját megjáró kötet visszakerülhessen eredeti tulajdonosához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!