A Fidesz vidéki tervei

Veszprém - A Fidesz legfőbb agrárstratégái tartottak sajtótájékoztatót Veszprémben, majd később előadásokat a "Jövőnk a tét: a vidéki Magyarországért" konferencián Bándon.

Győrffy Árpád

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a konferenciát rendező Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a sorozat harmadik fórumán azt beszélik meg a kistérség önkormányzati és civil képviselőivel, hogyan képzelik a vidéki Magyarország jövőjét. A felkért helyi hozzászólók mellett a Fidesz legfontosabb agrár és vidékfejlesztési szakértői - Ángyán József, Font Sándor, Jakab István országgyűlési képviselők és Birinyi József néprajzkutató, hungarikum tanácsadó mutatják be a legnagyobb ellenzéki párt programját.

Dr. Ángyán József, a gödöllői egyetem tanára szerint ma az állam nem az eredeti funkcióját látja el. A közjóért való munkálkodás helyett az ország kirablásához biztosít hátteret. Egy zsákmányszerző csoport dinasztia építésen dolgozik. A zsákmány a nemzet felhalmozott vagyona, amit nyomtalanul széthordtak, akárcsak a közös kasszát, a költségvetést. Nem elég, hogy haszon nélkül elköltötték a pénzt, közben még el is adósították az országot.

Vissza kell vegyük az államunkat, azoktól aki elvették, és az ország kirablóit a legszigorúbban el kell számoltatni - hangsúlyozta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv kapcsán elmondta, hogy a kormányon lévők elköltötték az uniós vidékfejlesztési források hét éves ciklusra eső részének többségét. A választás után fennmaradó, mintegy 20 százaléknyi rész elosztási elveit újra kell tárgyalni Brüsszellel.

Font Sándor országgyűlési képviselő szerint a jövő legfontosabb kérdése, kik birtokolják a termőföldet és a vizet. Mielőbb tisztázni kell, hogyan tudjuk ezeket hazai tulajdonban tartani. A termőföld fő funkciója az élelmiszertermelés, a vidék eltartó képességéről való gondoskodás kell hogy legyen. Minimum egymillió új munkahelyet kell teremteni ehhez.

A vidék megtartó képességének alapvető biztosítéka az agrárkörnyezet megőrzése. A cél és egyben legfontosabb lehetőség tiszta, naturális agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert termelése. Ennek alapja változatlanul a családi gazdálkodási modellben keresendő - hangsúlyozta a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke szerint is alapvető fontosságú, hogy az alap, a termőföld azok kezében maradjon, akik gazdálkodni akarnak. A magyar földet magyar gazdák kezében kell megtartani, s közben olyan helyzetet kell kialakítani, melyben a földet versenyképes viszonyok között lehet művelni.

Ennek érdekében felszólítják a kormányt, hogy a választásokig rendeljen el moratóriumot az állami föld értékesítésre és használatba adására.

Birinyi József népzenész, néprajzkutató a Hungaricum törvény előkészítéséről szól. Az érték a mérték - akinek van saját kultúrája az tudja mások kultúráját is értékelni - jelentette ki. Fontosnak tartotta a Parlament által tavaly erről elfogadott határozatot, de ez nem elég. A jövőben az értékeket alkotó cégeket akarják támogatni, az oktatásban is fontos feladat a hungaricumokkal kapcsolatos ismeretek átadása.

Font Sándor lapunk kérdésére válaszolva gazemberségnek minősítette azt az elképzelést, hogy a termőföldhöz kapcsolódó támogatásokat örökre azok szerezzék meg, akik 2006-ban rendelkeztek vele. Szerinte nincs esély arra, hogy az ezt eredményező, úgynevezett SPS rendszer a jelenlegi kormány tervei szerint életbe lépjen. Ha az Alkotmánybíróság még sem akadályozná ezt meg, akkor a Fidesz a hatalomra kerülése esetén azonnal visszacsinálja a hibás lépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!