Banksy a Bristol Múzeum ellen - A rejtélyes brit graffiti művész kiállítása

London - Bejelentés nélkül nyitott kiállítást alkotásaiból Bristolban Banksy; Nagy-Britannia legtitokzatosabb graffiti művésze természetesen nem jelent meg a tárlaton, vagy csak nem tudnak róla.

MTI

A "fantom" kiállításának középpontjában a száz számítógépes animáció, az installációk és a grafikák mellett egy graffitikkel díszített kiégett fagylaltos kocsi áll, amely előtt egy elektromos hintalovon ülő kommandós foglal helyet. "Ez az első olyan show, amelyhez arra használták az adófizetők pénzét, hogy felakasszák a képeimet, és ne lekaparják azokat" - idézte a BBC az utcai művészt.

A Banksy Versus Bristol Múzeum (Banksy a Bristol Múzeum ellen) címet viselő kiállítás tavaly október óta zajló előkészületeit a legnagyobb titokban tartották - mondta a múzeum igazgatónője. A koncepciót a művész maga gondolta ki, és még a tárlat berendezésében is részt vett, anélkül hogy a múzeum dolgozói sejtették volna kilétét. Bristolban azonban nem mindenki támogatta a "többnyire túlbecsült környékbeli művész" kiállítását - olvasható a múzeum internetes oldalán.

Banksy látványos és provokatív művészeti akciói révén szerzett nevet magának. Lefújta a megszállt ciszjordániai palesztin területeket Izraeltől elválasztó masszív biztonsági falat, a floridai Disneylandben pedig egy guantanamói foglyot mintázó alakot helyezett el. Munkáival azonban mindenekelőtt a brit fővárosban keltett feltűnést.

Banksy sikerét mutatja, hogy egy gyűjtő 88,6 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egyik graffiti alkotásáért. Brad Pitt és Robbie Williams is rajongói közé tartozik, mindkét híresség szert tett már Banksy-darabokra. Titokzatos hírnevét még Vilmos herceg is megirigyelte, aki egy alkalommal viccelődve azt mondta a sajtónak, hogy ő Banksy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!