Csökkentette a forgalmat az elkerülő

Balatonkenese - A felmérések szerit a tavaly átadott Észak-balatoni (Balatonakarattyát, Balatonkenesét és Balatonfűzfőt) elkerülő 710-es út jelentősen csökkentette az említette három településen átmenő forgalmat - derül ki egy nemrégen készített felmérésből.

Halmos György

Az út építésének egyik célja az volt, hogy a 71-es út által érintett települések forgalmát csökkentse, és a közlekedőket ne kényszerítse fölöslegesen a balatoni településeken áthaladó útra, ha Veszprémbe mennek, vagy onnan jönnek. 


 A felmérések szerit a tavaly átadott Észak-balatoni elkerülő 710-es út több településen jelentősen csökkentette az átmenő forgalmat
(Fotó: Gáspár Gábor)

Az út megépítésétől azt is várták még, hogy mérsékli a tehergépjármű forgalmat a településeken. (A 71-es főút vizsgált szakaszán a forgalom egyébként 11038 jármű naponta, aminek csaknem tíz százaléka nehéz gépjármű, naponta csaknem 1100 jármű). 

A felmérések adatai szerint az elkerülő út építése a 2007-es állapothoz képest majdnem 65 százalékra csökkentette a forgalmat, ez naponta átlagosan 3879 járművel kevesebbet jelent, de ennél drasztikusabb csökkenés tapasztalható a nehéz gépjármű forgalomban, ami 2007-hez képest mindössze 22 százalék, vagyis naponta átlagosan 840 járművel kevesebbet jelent. 

Az elkerülő út jótékonyan hatott a 72-es út forgalmára is, mivel a változások következtében az átlagos napi forgalom ott is csökkent, mégpedig 8600-ról 5000-re. 

Csökkenő tendenciát mutat a 8-as főút forgalmának vizsgálata is, mégpedig az átlagos forgalom 22348-ról 18191 járműre mérséklődött. A nehéz gépjárművek a 710-es út megépítése után szívesebben választják a 8-as főutat, ha Veszprém a céljuk, vagy csak áthajtanak rajta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!