H1N1: Nem alszik a vírus

A megye egyetlen oltópontján is nagyon gyér a forgalom, naponta csupán néhány újinfluenza elleni vakcinát adnak be, miközben az ünnepek előtt még több, mint százan kérték egy-egy nap a védőoltást. A vírus nem állt meg, továbbra is fontos lenne a védőoltás - vélekedik a regionális tiszti főorvos.

Martinovics Tibor

A regionális ÁNTSZ veszprémi intézetében továbbra is minden munkanapon reggel nyolctól-este nyolcig nyitva van az oltópont, ám a csekély forgalom miatt úgy tervezik, a hétvégén már nem tartanak ügyeletet. Mint arról korábban beszámoltunk, január óta egyetlen kórházban sem oltanak már. 

A két ünnep között elsősorban a gyermek és munkahelyi közösségek ideiglenes megszűnése miatt a megyében jelentősen csökkent a bejelentett H1N1 megbetegedések száma, de ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni - véli a regionális tiszti főorvos, annál is inkább, mert az újinfluenzával kórházba kerülők száma továbbra is sok. Az elmúlt héten a régióban 54-en szorultak kórházi ápolásra a vírus miatt, közülük többen lélegeztetőgépre is kerültek.

- Az emberek megnyugodtak, úgy gondolják vége a járványnak, holott a helyzet nem indokolja mindezt. Csak a megyében a múlt héten 28-an kerültek kórházba, többségük a harminc-hatvannégy éves korosztályból, egyikőjük, egy pápai férfi meg is halt.

Továbbra is fontos lenne a minél szélesebb körű átoltottság - fogalmazott dr. Bujdosó László, aki hozzátette, ezzel együtt a megyében kimagaslóan sokan kértek eddig oltást, a lakosság harminc százaléka, ami öt-hat százalékkal jobb az országos átlagnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!