Van-e csoda a finn csodában?

Veszprém - Keddi látogatása során általános iskolás diákokkal találkozott, az egyetemen előadást tartott, a polgármesterrel megbeszélést folytatott Jari Vilén finn nagykövet.

Balla Emőke

Jari Vilén Finnország magyarországi nagykövete 2007 augusztusában kapta a kinevezetést, közvetlenül utána, szeptemberben Veszprémmel is megismerkedett.

Most kiváncsi volt arra, a gazdasági válság miként érintette a megyeszékhelyet, milyen helyzetben van a város.

Debreczenyi János polgármester az ipar területén való, a vállalkozások, cégek közötti együttműködést szorgalmazta, konkrétumokat azonban jövő héten a testvérvárosból, Rovaniemiből érkező polgármesterrel érdemes tárgyalni.

Jari Vilén hangsúlyozta, a két országot érintő kérdések, kihívások hasonlóak - a beszélgetésen szó volt a közelben előállított termékekről, élelmiszerekről, azok eladásáról -, a krízis ellenére Finnország érdeklődése nem csökkent Magyarország iránt.

Mindketten bíznak benne, hogy lesz Veszprémbe települő finn cég, vállalat. Jari Vilén délután ellátogatott a Deák Ferenc Általános Iskolába, mely a testvérváros, Rovaniemi egyik iskolájával szeretné felvenni a kapcsolatot, a megyei levéltárban régi oklevelekkel ismerkedett, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület vezetőségével találkozott.

A nagykövet a Pannon Egyetemen Van-e csoda a finn csodában? - A finn közoktatás sikerességének okairól címmel tartott előadást.

A nagykövet fokozottan figyelemmel kíséri a magyar-finn ifjúsági kapcsolatok alakulását, programok indításával segíti ezek fejlesztését, kezdeményezésére hirdették meg általános iskolások számára az Én Finnországom pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!