Vándorvigadalom - Színvonalas találkozót rendezett a Kinizsi együttes

Tapolca - Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a hagyományos, Vándorvigadalom néven ismert néptánctalálkozót, amely a megye felnőttegyütteseinek egyfajta seregszemléje.

Szijártó János

A Tamási Áron Művelődési Központban Császár László tapolcai polgármester köszöntötte a résztvevőket, valamint a szépszámú közönséget. Mint mondta, a Kinizsi néptáncosai számára a mostani nívós esemény rendezése még inkább emlékezetessé teszi az idei esztendőben ünnepelt évfordulót, hiszen éppen tizenöt évvel ezelőtt alakult meg Tarjányi Sándor és Vajda Csilla vezetésével az azóta számos sikert elért tapolcai együttes. Az elmúlt másfél évtizedben számos táncos fordult meg náluk és sokat tettek az utánpótlás-nevelés érdekében is. Az idén tevékenységük elismeréseként rangos városi kitüntetést kaptak.

A polgármester beszéde után Vajda Csilla, a Kinizsi vezetője Kovács Norbertet, a néptáncos berkekben Cimbiként is ismert szaktekintélyt, a Veszprém megyei Néptáncegyesület titkárát kérte fel szólásra. Kovács Norbert a hagyományok őrzéséről, annak megtartó erejéről beszélt. Úgy vélte, a magyar táncok művelése által kulturális örökségünk továbbélését biztosíthatjuk, s ennek egyik kézzelfogható, szép fejezete a mostani, hat megyei együttes részvételével megrendezett Vándorvigadalom.

A találkozón igazán látványos koreográfiákkal lépett fel a Honvéd Bakony Táncegyüttes, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Csopak Táncegyüttes, a Kurázsi Táncegyüttes, a Botorka Táncegyüttes és a házigazda Kinizsi táncegyüttes. Az előadók fergeteges hangulatot varázsoltak a nézőtérre.

Kovács Norbert egyúttal sajnálatát fejezte ki a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet megszűnése kapcsán és szomorúan búcsúzott annak jelen lévő vezetőjétől, Horváth Violától és helyettesétől, Sipos Teklától,  akik nemrégiben szembesültek intézményük megszüntetésével.

Tapolca Városért kitüntetést kapott

A Kinizsi táncegyüttes és kulturális egyesület megalakulásának tizenötödik évfordulóján Tapolca Városért kitüntetést vehetett át a tapolcai képviselő-testület döntése nyomán. A Tarjányi Sándor és Vajda Csilla által alapított együttes sokat tett, tesz ma is az utánpótlás, az ifjúság nevelése, oktatása terén, és számos, különböző neveken ismert gyerekcsoportot működtet. A Kinizsi neve az iskolai oktatásban is jelen van, a tagok közül többen tanítanak táncot a diákoknak, sok tehetség próbálhatta ki magát a színpadon. Átörökítik a néphagyományt, a táncot az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!