Vörös porban élnek Kolontáron

Kolontár - A csütörtök reggeli erős északi szél a vörösiszap porát szórta a tározók felől a településre, de főként annak környékére, például Lőrintepusztára, ahol jelenleg harmincan élnek.

Munkatársainktól

Tili Károly, Kolontár polgármestere szerint annyira erősen fújt a szél, hogy a falu két utcája, a Kossuth és az Arany János utca is kapott a porból. Elmondta: mivel korábban is volt hasonló probléma, már értesítette a környezetvédelmi hatóságot, a katasztrófavédelmet, a belügyminisztériumot és a vöröskeresztet. Választ eddig sehonnan sem kapott.

- Ma ugyanúgy jeleztem a helyzetet mindegyik hatóság felé, hiszen a közigazgatásilag Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán élő harminc lakos rengeteg panasszal élt. Jogosan, ott nagyon nagy volt a por - mondja Tili Károly. Ezt  erősítik meg a helyben dolgozó közmunkások, akik Lőrintén élnek. Kardos László mobiltelefonjával készített fotókat reggel. A képeken látszik, hogy vöröses szürke por kavarog a házak között. Szomszédja, Orsós Lajos is panaszkodik, neki több kisgyermeke is van, akiket nem engedtek elmenni az iskolába, hiszen még látni sem lehetett a nagy porban.

A Magyar Tudományos Akadémia honlapján közzétett tájékoztató szerint a vörösiszap nem mérgező.

A Magyar Alumínium Zrt. arról tájékoztatott, hogy a tározókra szigorú előírások vonatkoztak: olyan mértékű vízborítást kellett biztosítani, amely a legnagyobb melegben is megakadályozza a vörösiszap kiporzását. A már lezárt kazetták legtetejére növényzetet telepítettek, így kerülték el a porzást.

Ezt a helyzetet alapjaiban változtatta meg a 2010-es gátszakadás. A tragédiát követően az ajkai timföldgyárban leváltottak egy 70 éves technológiát, áttértek a száraz technológiára. Ennek eredményeként a vörösiszap már nem csőhálózaton, lúgos folyadék társaságában kerül ki a tározókazettákba, hanem szinte teljesen szárazon, tehergépkocsival, ami aztán könnyen és nagyon hamar teljesen kiszárad, a szél pedig bármikor belekaphat. Ez ellen növényi kultúrával tudnak védekezni, de amíg ez meg nem erősödik, s nem terül el kellőképpen, addig kiporzásra erős szélben sajnos lehet számítani.

 

Ahová a védőnő nem engedi a gyereket

Tili Károly elkísér a tározókhoz. A leesett hó ugyan elfedte már a vörös por nagy részét, de az út szélén még jól látszik, hogy mennyit kaphatott belőle a környék. A polgármester azt mondja, olyan állapotok vannak itt még most, mint annak idején, a katasztrófát követő napokban. Hozzátette:  előfordult, hogy a védőnő nem akart Lőrintére hazaengedni egy kisgyereket.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!