Cozma

2012.08.03. 10:43

A Kúria előtt a Cozma-ügy

Veszprém - A Legfőbb Ügyészség megtámadta a Marian Cozma meggyilkolásának ügyében hozott másodfokú jogerős ítéletet, elvárja a Kúriától a Győri Ítélőtábla ítéletének felülvizsgálatát.

Gombás Gabriella

Dr. Hunyadfalvi Ákos a sértettek képviselőjeként úgy vélekedik, hogy a Veszprémi Törvényszék az ügyben megalapozott tényálláson nyugvó, körültekintő döntést hozott. A vádhatóság azt várja a legfőbb bírói fórumtól, hogy semmisítse meg a vádlottak büntetését enyhítő másodfokú ítéletet.
 
A Cozma-ügy a közvélemény érdeklődésének homlokterében zajlott a gyilkosság pillanatától az ítélethirdetésig, most a Kúria felülvizsgálati tárgyalása borzolja a kedélyeket. Marian Cozmát, az MKB Veszprém játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A másodfokú ítélet kihirdetése általános megdöbbenést keltett, ugyanis a Győri Ítélőtábla áprilisban jelentősen enyhítette a Veszprémi Törvényszék ítéletét, a vádlottak szabadságvesztésének időtartamát. Például Raffael Sándor és Németh Győző büntetését életfogytiglanról tizennyolc év fegyházra, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc év börtönre mérsékelte.



Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt követően, májusban, levélben hívta fel Darák Péternek, a Kúria elnökének figyelmét a nagy visszhangot kiváltó ítélet negatív társadalmi megítélésére s arra kérte, vizsgálja felül az ítélkezési gyakorlatot, amit az elnök erélyesen elutasított. A Legfőbb Ügyészség viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy a másodfokú jogeros ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek megindokolják a vádhatóság rendkívüli jogorvoslati kérelmét.
 
Dr. Hunyadfalvi Ákos határozott: az első fokú ítélet tényállása megalapozott. A Kúria eljárási, formai és érdemi okokra hivatkozva tűzte ki a három napig tartó nyilvános felülvizsgálati tárgyalást, s a Kúria tanácsa október elején hozza nyilvánosságra a döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!